Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Bułeczki bao z warzywami

Bułeczki bao z warzywami

31 marca 2022 by cookingforemily 3 komentarze

bułeczki-bao-z-warzywami

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie.

Farsz do bułeczek to tylko kwestia fantazji, można oczywiście dodć mięso czy krewetki, ale ja najcześciej robię je w wersji warzywnej. Podstawą farszu jest kapusta (pekińska najlepiej ale też sprawdzi się biała czy włoska), ale można też ją zamienić np na jarmuż, lub wykorzystać zalegającą sałatę lodową. Do tego podsmażone warzywa, to co leży w lodówce- marchewka, pieczarki sprawdzą się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek.

Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku dni, albo zamrozić – ale mi to się jeszcze nigdy nie zdarzyło bo dość szybko znikają.

Bułeczki wymagają trochę pracy, ale najlepiej ją sobie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego zrobić farsz, a drugiego zrobić ciasto i nadziać bułki.

bułeczki-bao-z-warzywami

A wielbicielom azjatyckich smaczków bardzo polecam ten przepis na  warzywny naleśnik z sezamem

bułeczki-bao-z-warzywami

Bułeczki bao z warzywami

Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek i marchweki z dodatkiem czosnku i imbiru
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe

Ingredients
  

CIASTO

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

NADZIENIE

  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej można użyć też kapusty białej, włoskiej albo sałaty lodowej
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu można zamienić na szpinak lub kapustę
  • 150 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule dymki
  • 3 cm kawałek imbiru ok 2 łyżeczki po starciu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu azjatyckiego do stir fry można zastąpić innym- czosnkowo-miodowy, teryaki, barbecue
  • sól do smaku

SOS

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu azjatyckiego- u mnie czosnkowy z miodem, ale można użyć jakiegoś ostrzejszego chilli
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Instructions
 

  • Przygotować ciasto: W misce zmieszać mąkę, cukier i drożdże. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( przez ok 8 minut) i odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut do godziny.
  • Farsz:
    Kapustę i jarmuż drobno posiekać.
    Marchewkę zestrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plasterki. Dymke posiekać, odzielając cebulki od szczypiorku.
    Czosnek posiekać albo zetrzeć, imbir zetrzeć na drobej tarce.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę z dymki, pieczarki i marchewkę dusić 5 minut.
    Na patelnię dodać kapustę i jarmuż wraz z czosnkiem i imbirem, dusić kolejne 10 minut. Całość posolić, dodać sosy i szczypiorek, dusić 5 minut.
    Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Tę część pracy najlepiej wykonać poprzedniego dnia.
  • Ciasto podzielić na ok 20 równych części.
    Każdą z części rozwałkować na stole opruszonym maką, na okrągły placek, najlepiej żeby śdorek był grubszy a boki cienkie.
    Na placek nałożyć ok łyżki farszu i zwinąć w bułeczki, sklejając brzegi u góry i potem całość lekko spłaszczając.
  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać 2 łyżki oleju, ułożyć bułeczki sklejeniem do góry. Trzeba między nimi zachować odstęp bo bedą rosły – najlepiej zrobić to w 2 turach.
    Smażyć kilka minut aż spód będzie przypieczony i chrupiący, nastepnie wlać na patelnię wodę, tak żeby zanurzyć 1/3 bułeczki. Patelnię przykyć przykrywką i smażyć aż woda wyparuje.
    Podawać od razu, z sosem ( wymieszać wszystkie składniki sosu).

Related Posts

  • Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem

    Tarta z grillowanymi warzywami brzmi lepiej niż tarta z resztkami po grillowaniu:) ale prawda jest…

  • Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni.

    Otwieram na blogu sezon na dynię! Tak wiem, że dynie już od jakiegoś czasu panoszą…

  • Wesołych Świąt!

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: azjatyckie, bao, bułeczki, imbir, kapusta, pieczarki

« Muffinki z pomarańczą
Kotlety z kalafiora i ciecierzycy »

Comments

  1. Majka says

    1 kwietnia 2022 at 11:23

    Mega 😍 Zaczynamy dziś robić farsz 👍

    Odpowiedz
  2. Majka says

    3 kwietnia 2022 at 11:23

    5 stars
    Bombowe ❤ Uformowałam w popołudniowych godzinach, włożyłam do lodówki i była niezwykła kolacja. Nikt nie dochodził co jest w środku(mniej lubiane warzywa), bo takie to pyyyszne.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 kwietnia 2022 at 09:24

      dokładnie – to idealne danie do przemytu warzyw:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress