Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie.
Farsz do bułeczek to tylko kwestia fantazji, można oczywiście dodć mięso czy krewetki, ale ja najcześciej robię je w wersji warzywnej. Podstawą farszu jest kapusta (pekińska najlepiej ale też sprawdzi się biała czy włoska), ale można też ją zamienić np na jarmuż, lub wykorzystać zalegającą sałatę lodową. Do tego podsmażone warzywa, to co leży w lodówce- marchewka, pieczarki sprawdzą się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek.
Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku dni, albo zamrozić – ale mi to się jeszcze nigdy nie zdarzyło bo dość szybko znikają.
Bułeczki wymagają trochę pracy, ale najlepiej ją sobie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego zrobić farsz, a drugiego zrobić ciasto i nadziać bułki.
A wielbicielom azjatyckich smaczków bardzo polecam ten przepis na warzywny naleśnik z sezamem
Bułeczki bao z warzywami
Ingredients
CIASTO
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
NADZIENIE
- 3 łyżki oleju
- 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej można użyć też kapusty białej, włoskiej albo sałaty lodowej
- 1 szklanka posiekanego jarmużu można zamienić na szpinak lub kapustę
- 150 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 2 cebule dymki
- 3 cm kawałek imbiru ok 2 łyżeczki po starciu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu azjatyckiego do stir fry można zastąpić innym- czosnkowo-miodowy, teryaki, barbecue
- sól do smaku
SOS
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sosu azjatyckiego- u mnie czosnkowy z miodem, ale można użyć jakiegoś ostrzejszego chilli
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Instructions
- Przygotować ciasto: W misce zmieszać mąkę, cukier i drożdże. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( przez ok 8 minut) i odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut do godziny.
- Farsz:Kapustę i jarmuż drobno posiekać. Marchewkę zestrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plasterki. Dymke posiekać, odzielając cebulki od szczypiorku.Czosnek posiekać albo zetrzeć, imbir zetrzeć na drobej tarce.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę z dymki, pieczarki i marchewkę dusić 5 minut.Na patelnię dodać kapustę i jarmuż wraz z czosnkiem i imbirem, dusić kolejne 10 minut. Całość posolić, dodać sosy i szczypiorek, dusić 5 minut.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Tę część pracy najlepiej wykonać poprzedniego dnia.
- Ciasto podzielić na ok 20 równych części.Każdą z części rozwałkować na stole opruszonym maką, na okrągły placek, najlepiej żeby śdorek był grubszy a boki cienkie.Na placek nałożyć ok łyżki farszu i zwinąć w bułeczki, sklejając brzegi u góry i potem całość lekko spłaszczając.
- Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać 2 łyżki oleju, ułożyć bułeczki sklejeniem do góry. Trzeba między nimi zachować odstęp bo bedą rosły – najlepiej zrobić to w 2 turach.Smażyć kilka minut aż spód będzie przypieczony i chrupiący, nastepnie wlać na patelnię wodę, tak żeby zanurzyć 1/3 bułeczki. Patelnię przykyć przykrywką i smażyć aż woda wyparuje.Podawać od razu, z sosem ( wymieszać wszystkie składniki sosu).
Majka says
Mega 😍 Zaczynamy dziś robić farsz 👍
Majka says
Bombowe ❤ Uformowałam w popołudniowych godzinach, włożyłam do lodówki i była niezwykła kolacja. Nikt nie dochodził co jest w środku(mniej lubiane warzywa), bo takie to pyyyszne.
cookingforemily says
dokładnie – to idealne danie do przemytu warzyw:)