Nie jest to dobry czas na gotowanie, na czytanie, na oglądalnie seriali, na życie. Ale jednocześnie trzeba to wszystko robić i dbać o siebie. I chociaż proste przyjemności nie są już tak przyjemne to mam dziś dla Was na osłodzenie przepis na bardzo proste muffinki z pomarańczą. Delikatne, miękkie, wilgotne. Bez żadnych udziwnień, kremów i dodatków. Suche skłaniki mieszamy z mokrymi, nie trzeba nawet miksera, pieczemy i zajadamy. Dobrze utrzymują świeżość. Możecie upiec dla siebie, dla dziecka do szkoły albo przekazać do jednego z ośrodków pomocowych, ludzie najczęściej robią kanapki a założę się, że takie słodkości też świetnie się sprawdzą.
A dla wielbicieli pomarańczy tu inne przepisy na słodkoście z pomrańczowym smaczkiem – pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem, panforte.
Muffinki z pomarańczą
Ingredients
mokre składniki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- skórka z 1 pomarańczy
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
suche składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Instructions
- Zmieszać w dużej misce wszystkie mokre składniki
- W drugiej misce wymieszać suche składniki, wsypać je do mokrych i dobrze wymieszać żeby nie było zgrubień z mąki. Można użyć miksera ale nie jest to konieczne.
- Formę na muffnki wyłożyć papierkami. Mi wyszło 16 sztuk. Do każdej wlać po 2 łyzki ciasta, można posypać wierzch cukrem brązowym.
- Piec ok 25 minut w 190 stopniach
Krzesełko do karmienia says
Pomarańcze często goszczą u nas w kuchni jako dodatek do koktajli lub jemy je tuż po obraniu. A tu proszę można je również wykorzystać do pieczenia tak pulchnych muffinek. Zastanawiam się tylko, czy w tortownicy o średnicy 27 cm upiekę też jedną większą blachę tego ciasta. Czy jednak nie powinnam eksperymentować i pozostać przy foremkach do muffinów?
cookingforemily says
nie próbowałam ale wydaje mi się, że ciasto powinno też się udaćz tych proporcji, ale chyba wybrałabym keksówkę
Wiola says
ja właśnie upiekłam w keksówce, i urosło ładnie.
Tylko zastanawia mnie , czy mi się dopieklo ,bo mega wilgotne.. w niektórych miejscach takjakby zakazlec. Ale myślę ,że to ta skórka z pomarańczy daje taki efekt.
Ogólnie ciasto pyszne. Nawet jak to naprawdę zakalec 🫣😁
cookingforemily says
może trochę za krotko piekłaś, jednak w formie na mufinki ciasto upiecze nie znacznie szybciej i zawsze mniejsze ryzyko zakalca 🙂
Karina says
Dziś upiekłam i wyszły przepyszne, a do tego robi się je bardzo szybko!!!
cookingforemily says
przyda się takim przepis w domu gdzie dzieci nie jedzą kanapek 😛
Majka says
Pychotki 😍 Córka podzieliła się z koleżankami w szkole, dziewczynki zachwycone 😉
cookingforemily says
dziękuję !
Agnieszka says
To nasze ulubione muffinki🙂 mój synek je uwielbia. Dziękuję za ten przepis 🙂
cookingforemily says
bardzo mi miło to czytać 🙂