Nie raz tu na blogu pisałam peany na temat różnego rodzaju kotlecików wegetariańskich, ale naprawdę to chyba jeden z moich ulubionych sposobów na obiad. Pole do kreatywności nieograniczone, można eksperymentować i bawić się. To dokonały sposób na wykorzystanie różnych resztek z lodówki, i zawsze dobrze smakują a jak smakują mniej dobrze to wystarczy dodać ulubiony sos (tzatziki, jogurtowy etc) i już smakują dobrze:)
Przeleżał mi kalafior w lodówce, myślałam o curry ale przypomniał mi się ten przepis na kotlety z karzy jaglanej z cukinią i ciecierzycą, a właściwie to bardziej nawet jogurtowy sos z tahini i czosnkiem, który im towarzyszył. I tak powstał pomysł na te kotlety z kalafiora i ciecierzycy. Do kalafiora dorzuciłam ciecierzycę i dużo natki pietruszki i przesmażoną z czosnkiem cebulkę. Zjadłam kotleciki z sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini i z sałatką z pomidora. Pyszności, lekkie letnie danko.
Kotlety z kalafiora i ciecierzycy
Ingredients
KOTLETY
- 1 mały kalafior
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju 1 do smażenia cebuli i 2 do kotletów
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej do środka + ok 2-3 łyżek do obtoczenia kotletów
- 1 łyżeczka kuminu
- skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
SOS
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku posiekany
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, posmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę, zestawić z ognia.
- Kalafior i natkę umiecić w mikserze i rozdrobnić, przełożyć do miski.
- Do miksera przełożyć odsączoną ciecierzycę i rozdrobnić, dodać do kalafiora.
- Do masy dodać kumin, skórkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, spróbować – masa ma być wyraźnie słona i pieprzna, w razie potrzeby doprawić.
- Do masy dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać bułkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut (można pominąć ten etap ale schłodzona masa jest bardziej zwarta).
- Z masy ulepić kotleciki ( mi wyszło 13 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
- Przygodować sos: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
- Kotlety podawać z sosem. Pasuje też sałatka z pomidorów lub ogórków.
CookUp says
Masz rację – warzywne kotleciki to cała masa przeróżnych smakowych kombinacji! A w tej wersji prezentują się naprawdę smakowicie – dzięki za pomysł na połączenie kalafiora z ciecierzycą. 🙂
Hanna Grzelak says
Ze swojej strony mogę polecić gorąco kotleciki z cukinii, które naprawdę uwielbiam. Jednak nawet nie pomyślałam o zastosowaniu kalafiora i ciecierzycy w takim daniu 😉 Będę musiała jak najszybciej przyrządzić to danie. Wygląda naprawdę smakowicie i myślę, że będę mogła urozmaicić swoją codzienną dietę czymś tak zdrowym i pysznym. Lubię warzywa we wszelkich formach, także jest to przepis idealny dla mnie! Dziękuję za niego i mam nadzieję, że będziesz publikowała kolejne ciekawe receptury tego typu 😉