Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z kalafiora i ciecierzycy

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy

5 lipca 2022 by cookingforemily 2 komentarze

kotlety-z-kalafiora-ciecierzycy

Nie raz tu na blogu pisałam peany na temat różnego rodzaju kotlecików wegetariańskich, ale naprawdę to chyba jeden z moich ulubionych sposobów na obiad. Pole do kreatywności nieograniczone, można eksperymentować i bawić się. To dokonały sposób na wykorzystanie różnych resztek z lodówki, i zawsze dobrze smakują a jak smakują mniej dobrze to wystarczy dodać ulubiony sos (tzatziki, jogurtowy etc) i już smakują dobrze:)

Przeleżał mi kalafior w lodówce, myślałam o curry ale przypomniał mi się ten przepis na  kotlety z karzy jaglanej z cukinią i ciecierzycą, a właściwie to bardziej nawet jogurtowy sos z tahini i czosnkiem, który im towarzyszył. I tak powstał pomysł na te kotlety z kalafiora i ciecierzycy. Do kalafiora dorzuciłam ciecierzycę i dużo natki pietruszki i przesmażoną z czosnkiem cebulkę. Zjadłam kotleciki z sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini i z sałatką z pomidora. Pyszności, lekkie letnie danko.

kotlety-z-kalafiora-ciecierzycy

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy z natką pietruszki podane z jogurtowym sosem z tahini i czosnkiem
Wydrukuj przepis Pin Recipe

Składniki
  

KOTLETY

  • 1 mały kalafior
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju 1 do smażenia cebuli i 2 do kotletów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej do środka + ok 2-3 łyżek do obtoczenia kotletów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SOS

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, posmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę, zestawić z ognia.
  • Kalafior i natkę umiecić w mikserze i rozdrobnić, przełożyć do miski.
  • Do miksera przełożyć odsączoną ciecierzycę i rozdrobnić, dodać do kalafiora.
  • Do masy dodać kumin, skórkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, spróbować – masa ma być wyraźnie słona i pieprzna, w razie potrzeby doprawić.
  • Do masy dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać bułkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut (można pominąć ten etap ale schłodzona masa jest bardziej zwarta).
  • Z masy ulepić kotleciki ( mi wyszło 13 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  • Przygodować sos: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
  • Kotlety podawać z sosem. Pasuje też sałatka z pomidorów lub ogórków.
kotlety-z-kalafiora-ciecierzycy

Related Posts

  • Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzechów

    Uwielbiam wegetariańskie kotlety bo można je robić na tak wiele sposobów. Do ich przygotowania świetnie…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

  • Placki z kalafiora

    Początek lata... Mam bardzo żywe wspomnienia z dzieciństwa związane z tym czasem. Widzę to bardzo…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: ciecierzyca, kalafior, kotlety, tahini, wegetariańskie

« Bułeczki bao z warzywami
Szybka wołowina po koreańsku »

Comments

  1. CookUp says

    20 lipca 2022 at 13:44

    Masz rację – warzywne kotleciki to cała masa przeróżnych smakowych kombinacji! A w tej wersji prezentują się naprawdę smakowicie – dzięki za pomysł na połączenie kalafiora z ciecierzycą. 🙂

    Odpowiedz
  2. Hanna Grzelak says

    27 listopada 2022 at 22:45

    Ze swojej strony mogę polecić gorąco kotleciki z cukinii, które naprawdę uwielbiam. Jednak nawet nie pomyślałam o zastosowaniu kalafiora i ciecierzycy w takim daniu 😉 Będę musiała jak najszybciej przyrządzić to danie. Wygląda naprawdę smakowicie i myślę, że będę mogła urozmaicić swoją codzienną dietę czymś tak zdrowym i pysznym. Lubię warzywa we wszelkich formach, także jest to przepis idealny dla mnie! Dziękuję za niego i mam nadzieję, że będziesz publikowała kolejne ciekawe receptury tego typu 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress