Wrzesień.. powroty do szkoły, do pracy po wakacjach, powroty do rutyny i gonienia czasu za ogon. Szybkie przepisy, szybkie pomysły na obiad znów szczególnie w cenie.
Dziś przepis na prostą i bardzo aromatyczną wołowinę po koreańsku, którą przygotujecie w 25 minut. Mięso mielone wołowe podsmaża się na patelni razem z cebulą, czosnkiem i imbirem a następnie miesza z sosem na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru i płatków chilli i chwilę tak dusi. W tym czasie można też wrzucić torebkę ryżu do gotowania albo wykorzystać jakieś resztki ( ryżu, makaronu azjatyckiego, kaszy). Można podać z surowym ogórkiem posypanym dymką i sezamem ale jeszcze lepiej sprawdzi się ta ostra sałatka z ogórka , idealny dodatek do wszelkich azjatyckich dań.
Szybka wołowina po koreańsku
Ingredients
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka oleju sezonowego
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka oleju
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
do podania
- biały ryż
- posiekana dymka
- sezam
- sałatka z ogórka
Instructions
- W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, płatki chilli i 3 łyżki wody.
- Cebulę pokroić w drobne kawałki, czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać wołowinę i całość smażyć 5 minut.
- Dodać czosnek i imbir, smażyć minutę po czym wlać sos, zamieszać i dusić ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Podawać z ryżem i sałatką z ogórka, posypane dymką i sezamem.
Przepis ten pochodzi z niedawno wydanej książki „Meal Prep” Giny Homolki, autorki bloga skinnytaste.
Znajdziecie tam przepisy na rodzinne dania – śniadania, zdrowe przekąski, obiady, zupy i desery, ale nie tylko- bo autorka dzieli się tam poradami jak podejść do przygotowywania posiłków, żeby ułatwić sobie życie i zaoszczędzić czas, zgodnie z metodą Meal Prep. Znajdziecie więc tam rady odnośnie etapów przygotowywania dań, co można zrobić na zapas, żeby potem wykorzystać na szybko, co warto zamrozić, co trzeba mieć w spiżarni zawsze, jak z jednego dużego dania, mieć potem kilka obiadów bez wysiłku w kolejne dni tygodnia itd. Idealna książka dla tych co chcą smacznie i zdrowo jeść i nie spędzać pół życia w kuchni. No a przede wszystkim znajdziecie tam mnóstwo inspirujących przepisów, które na pewno będziecie chcieli wypróbować jak najszybciej. Ja już w swojej książce zaznaczyłam dużo takich przepisów do wyprobowania.
Dodaj komentarz