Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

23 kwietnia 2023 by cookingforemily Leave a Comment

bataty-z-ciecierzyca-szpinakiem-tahini

To danie, wyglądają trochę jak abstrakcyjny obraz albo wynik wybuchu w spiżarni, ale nie zniechęcajcie się bo jest pyszne – na spodzie pieczone bataty utytłane w masełku, na tym warstwa ciecierzycy ze szpinakiem, czosnkiem i sosem z cytryny a to wszystko polane karmelowym sosem na bazie masła, tahini i syropu z agawy, polane dodatkowo oliwą z chilli. Na pewno brzmi lepiej, niż wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Danie jest wegańskie, zdrowe i pyszne.

taty-z-ciecierzyca-szpinakiem-tahini

A dla tych co uwielbiają słodkie ziemniaki, albo wręcz przeciwnie – nie za bardzo wiedzą co z nimi zrobić a chcieliby spróbować polecam inne przepisy z bloga – pieczone kotlety z batatów i czerwonej fasoli, idealne na śniadanie placki z batatów z jajkiem i avodcado, lub na słodko trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów.

taty-z-ciecierzyca-szpinakiem-tahini

Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i czosnkiem w sosie z tahini i masła, polane olejem z chilli. Wegagańska bomba smaków.
Print Recipe Pin Recipe

Ingredients
  

  • 3-4 bataty
  • 2 puszki (400g) ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SOS

  • 40 g masła
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodzika – w wersji wegańskiej syrop z agawy albo klonowy, nie wegańskiej może być miód
  • 2-3 łyżki wody do uzyskania dobrej, lejącej konsystencji
  • sól do ewentualnego doprawienia
  • do polania po wierzchu – ja użyłam chrupiącego sosu LaoGanMa ale możecie użyć oleju z chilli

Instructions
 

  • Batatu nakuć widelcem, polać j łyżką oliwy i obtoczyć, położyć na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok 40 minut.
  • Podczas pieczenia ziemniaków przygotować ciecierzycę ze szpinakim:
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać odsączoną ciecierzycę i chwilę podsmażyć, posypać solą dodać paprykę i chwilę smażyć.
    Posiekać czosnek i z grubsza posiekać szpinak, dodać do ciecierzycy, smażyć aż szpinak zmięknie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić.
  • Przygotować sos – w garnku rozgrzać masło, do masła dodać tahini, sos sojowy, słodziwo i sos z cytryny – wymieszać energicznie najlepiej małą trzepaczką. Sos może się lekko zwarzyć ale jak dodacie wodę i energicznie wymieszacie to będzie kremowy.
  • Ziemniaki wyjąc z piekarnika, każdego rozkroić na pół i ułożyć na talerzu, rozgnieść ziemniaki delikatnie widelcem, na jeszcze gorące położyć kawałki masła, żeby się rozpuściły, posolić i popieprzyć.
  • Na ziemniakach wyłożyć szpinak z ciecierzycą, polać sosem tahini i sosem LaoGanMa ( albo chilli olejem). Podawać od razu.

Notes

Inspiracja- Instagram @bunch po lekkich modyfikacjach
Keyword batat, ciecierzyca, szpinak

Related Posts

  • Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

    klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem

  • Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie

    No i zaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bataty, bezglutenowe, chilli, ciecierzyca, słodkie ziemniaki, szpinak, tahini, wegańskie, wegetariańskie

« Fasola w kremowym sosie pomidorowym
Tarta z młodymi ziemniakami i porem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress