To danie, wyglądają trochę jak abstrakcyjny obraz albo wynik wybuchu w spiżarni, ale nie zniechęcajcie się bo jest pyszne – na spodzie pieczone bataty utytłane w masełku, na tym warstwa ciecierzycy ze szpinakiem, czosnkiem i sosem z cytryny a to wszystko polane karmelowym sosem na bazie masła, tahini i syropu z agawy, polane dodatkowo oliwą z chilli. Na pewno brzmi lepiej, niż wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Danie jest wegańskie, zdrowe i pyszne.
A dla tych co uwielbiają słodkie ziemniaki, albo wręcz przeciwnie – nie za bardzo wiedzą co z nimi zrobić a chcieliby spróbować polecam inne przepisy z bloga – pieczone kotlety z batatów i czerwonej fasoli, idealne na śniadanie placki z batatów z jajkiem i avodcado, lub na słodko trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów.
Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini
Ingredients
- 3-4 bataty
- 2 puszki (400g) ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 150 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
SOS
- 40 g masła
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodzika – w wersji wegańskiej syrop z agawy albo klonowy, nie wegańskiej może być miód
- 2-3 łyżki wody do uzyskania dobrej, lejącej konsystencji
- sól do ewentualnego doprawienia
- do polania po wierzchu – ja użyłam chrupiącego sosu LaoGanMa ale możecie użyć oleju z chilli
Instructions
- Batatu nakuć widelcem, polać j łyżką oliwy i obtoczyć, położyć na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok 40 minut.
- Podczas pieczenia ziemniaków przygotować ciecierzycę ze szpinakim:Na patelni rozgrzać oliwę, dodać odsączoną ciecierzycę i chwilę podsmażyć, posypać solą dodać paprykę i chwilę smażyć.Posiekać czosnek i z grubsza posiekać szpinak, dodać do ciecierzycy, smażyć aż szpinak zmięknie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić.
- Przygotować sos – w garnku rozgrzać masło, do masła dodać tahini, sos sojowy, słodziwo i sos z cytryny – wymieszać energicznie najlepiej małą trzepaczką. Sos może się lekko zwarzyć ale jak dodacie wodę i energicznie wymieszacie to będzie kremowy.
- Ziemniaki wyjąc z piekarnika, każdego rozkroić na pół i ułożyć na talerzu, rozgnieść ziemniaki delikatnie widelcem, na jeszcze gorące położyć kawałki masła, żeby się rozpuściły, posolić i popieprzyć.
- Na ziemniakach wyłożyć szpinak z ciecierzycą, polać sosem tahini i sosem LaoGanMa ( albo chilli olejem). Podawać od razu.
Dodaj komentarz