Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Pieczone warzywa z ciecierzycą w sosie z tahini

Pieczone warzywa z ciecierzycą w sosie z tahini

15 czerwca 2024 by cookingforemily Leave a Comment

pieczone-ziemniaki-kalafior-ciecierzyca-sos-tahini

Latko idzie, ciepełko przybyło, młode warzywa na straganach. Zdecydowanie najlepszy czas w roku. W kuchni królują ziemniaczki, botwinka, szparagi i kalafior. Różne konfiguracje ale zawsze prosto i idealnie bez wysiłku. I tak jest z tym daniem. Pieczone w piekarniku młode ziemniaki i kalafior, z dodatkiem ciecierzycy i przypraw – wystarczy wymieszać z oliwą i upiec. A do tego prosty sos na bazie tahini z czosnkiem i natką pietruszki. Obiad gotowy, smak doskonały, pochwała prostoty. Warto do tego dorzucić jeszcze jakąś surówkę, wszak warzyw nigdy za dużo.

pieczone-ziemniaki-kalafior-ciecierzyca-sos-tahini

Pieczone warzywa z ciecierzycą i pietruszkowym sosem z tahini

Młode ziemniaczki i kalafior pieczone w piekarniku z ciecierzycą i przyprawami, podane z pietruszkowe-czosnkowym sosem z tahini
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 50 minuty minut

Składniki
  

  • 1,2 kg młodych ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 1 puszka 400 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 /2 łyżeczki papryki ja użyłam wędzonej ale może być inna
  • 1 łyżeczka czosnku grnulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli

sos

  • 3 pełne łyżki tahini
  • pól pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku – zgnieciony
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • Sól do smaku

Instrukcje
 

  • W garnku zagotować wodę.
    Ziemniaki umyć, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wody i gotować ok 5 minut. Odsączyć.
    Kalafiora umyć pokroić na różyczki.
    Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą, odsączyć i lekko wysuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Warzywa umieścić na blasze do pieczenia, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 35-40 minut, mieszając co jakiś czas. Warzywa muszą być miękkie i przyrumienione.
  • Umieścić składniki sosu w blenderze i zmiksować na gładki sos. W razie potrzeby doprawić solą albo cytryną.
    Podawać ciepłe warzywa z sosem.
pieczone-ziemniaki-kalafior-ciecierzyca-sos-tahini

Related Posts

  • Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

    Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i czosnkiem w sosie z tahini i masła, polane olejem…

  • Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini

    Zanim wiosna się na dobre zadomowi a wraz z nią nowalijki, sałatki i kolejne owoce…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

Filed Under: Bez kategorii

« Congee koreańskiej babci
Makaron z karmelizowaną cukinią »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress