Latko idzie, ciepełko przybyło, młode warzywa na straganach. Zdecydowanie najlepszy czas w roku. W kuchni królują ziemniaczki, botwinka, szparagi i kalafior. Różne konfiguracje ale zawsze prosto i idealnie bez wysiłku. I tak jest z tym daniem. Pieczone w piekarniku młode ziemniaki i kalafior, z dodatkiem ciecierzycy i przypraw – wystarczy wymieszać z oliwą i upiec. A do tego prosty sos na bazie tahini z czosnkiem i natką pietruszki. Obiad gotowy, smak doskonały, pochwała prostoty. Warto do tego dorzucić jeszcze jakąś surówkę, wszak warzyw nigdy za dużo.
Pieczone warzywa z ciecierzycą i pietruszkowym sosem z tahini
Młode ziemniaczki i kalafior pieczone w piekarniku z ciecierzycą i przyprawami, podane z pietruszkowe-czosnkowym sosem z tahini
Ingredients
- 1,2 kg młodych ziemniaków
- 1 kalafior
- 1 puszka 400 g ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 /2 łyżeczki papryki ja użyłam wędzonej ale może być inna
- 1 łyżeczka czosnku grnulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
sos
- 3 pełne łyżki tahini
- pól pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku – zgnieciony
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki wody
- Sól do smaku
Instructions
- W garnku zagotować wodę. Ziemniaki umyć, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wody i gotować ok 5 minut. Odsączyć.Kalafiora umyć pokroić na różyczki.Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą, odsączyć i lekko wysuszyć ręcznikiem papierowym.
- Warzywa umieścić na blasze do pieczenia, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 35-40 minut, mieszając co jakiś czas. Warzywa muszą być miękkie i przyrumienione.
- Umieścić składniki sosu w blenderze i zmiksować na gładki sos. W razie potrzeby doprawić solą albo cytryną.Podawać ciepłe warzywa z sosem.
Dodaj komentarz