Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron z karmelizowaną cukinią

Makaron z karmelizowaną cukinią

11 września 2024 by cookingforemily Leave a Comment

makaron-z-karmelizowana-cukinia

Mało mnie ostatnio na blogu ale nie nie mogłam zamknąć lata bez dodania tu przepisu na danie z cukinią. Więc rzutem na taśmę mam dla Was przepis na prosty, szybki i małoskładnikowy makaron z karmelizowaną cukinią. Nie da się zaprzeczyć, że cukinia w tym daniu gra główną rolę i dzięki powolnemu smażeniu na patelni i dodatakowi czosnku, cytryny i anchois wspina się na zupełnie inne wymiary cukiniowatości. I to w zasadzie tyle, nie ma tu dodatku żadnego obciążającego sosu – tak przygotowaną cukinię mieszamy z makaronem, wodą z gotowania makaronu, parmezanem i już. Lekkie, szybkie danie na końcówkę lata gotowe.

Przepisów na  dania z cukinią na blogu znajdziecie mnóstwo, w tym też na inne makarony jak makaron z groszkiem, cukinią i kozim serem czy  makaron z cukinią i ricottą

makaron-z-karmelizowana-cukinia
makaron-z-karmelizowana-cukinia

Makaron z karmelizowaną cukinią

Lekki, prosty i szybki makaron z karmelizowaną cukinią z dodatkiem anchois i cytryny
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Porcje 2

Składniki
  

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 łyżki łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 filecików anchois
  • skórka z połowy cytryny
  • 60 g startego parmezanu
  • sól pieprz do smaku
  • świeża bazylia ja akurat nie miałam ale będzie pasować
  • 250 g makaronu

Instrukcje
 

  • Cukinię pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać oliwę i dodać cukinię.
    Smażyć cukinię aż będzie mocno podsmażona i skarmelizowana. W trakcie smażenia lekko posolić cukinię.
    Wstawić makaron do gotowania.
  • Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, czosnek i anchois drobno posiekać. Dodać do podsmażonej cukinii.
  • Oddzedzić makaron zostawiając ok pół szklanki wody z gotowania.
  • Dodać makaron wraz z wodą z gotowania na patelnię z cukinią. Dobrze wszystko wymieszać, dodać parmezan, doprawić solą i obficie pieprzem.
    Podawać od razu.

Related Posts

  • Makaron z groszkiem i cukinią w sosie z kozim serkiem

    Makaron z groszkiem, cukinią i chrupiącym boczkiem w sosie z dodatkiem koziego sera.

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Wytrawny sernik z cukinią

    Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: anchois, cukinia, makaron, parmezan, w 30 minut, wegetariańskie

« Pieczone warzywa z ciecierzycą w sosie z tahini
Pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress