Mało mnie ostatnio na blogu ale nie nie mogłam zamknąć lata bez dodania tu przepisu na danie z cukinią. Więc rzutem na taśmę mam dla Was przepis na prosty, szybki i małoskładnikowy makaron z karmelizowaną cukinią. Nie da się zaprzeczyć, że cukinia w tym daniu gra główną rolę i dzięki powolnemu smażeniu na patelni i dodatakowi czosnku, cytryny i anchois wspina się na zupełnie inne wymiary cukiniowatości. I to w zasadzie tyle, nie ma tu dodatku żadnego obciążającego sosu – tak przygotowaną cukinię mieszamy z makaronem, wodą z gotowania makaronu, parmezanem i już. Lekkie, szybkie danie na końcówkę lata gotowe.
Przepisów na dania z cukinią na blogu znajdziecie mnóstwo, w tym też na inne makarony jak makaron z groszkiem, cukinią i kozim serem czy makaron z cukinią i ricottą
Makaron z karmelizowaną cukinią
Ingredients
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 łyżki łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 5 filecików anchois
- skórka z połowy cytryny
- 60 g startego parmezanu
- sól pieprz do smaku
- świeża bazylia ja akurat nie miałam ale będzie pasować
- 250 g makaronu
Instructions
- Cukinię pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać oliwę i dodać cukinię.Smażyć cukinię aż będzie mocno podsmażona i skarmelizowana. W trakcie smażenia lekko posolić cukinię.Wstawić makaron do gotowania.
- Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, czosnek i anchois drobno posiekać. Dodać do podsmażonej cukinii.
- Oddzedzić makaron zostawiając ok pół szklanki wody z gotowania.
- Dodać makaron wraz z wodą z gotowania na patelnię z cukinią. Dobrze wszystko wymieszać, dodać parmezan, doprawić solą i obficie pieprzem.Podawać od razu.
Dodaj komentarz