
Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na kanapkową pastę z ciecierzycy z dodatkiem karmelizowanej cebuli, smażonej z octem balsamicznym i miodem. Pasta bardzo prosta, z cyklu -mam składniki w szafce, nie wymagająca dużo pracy – najbardziej uciążliwe jest w przygotowaniu krojenie cebuli, a najbardziej pracochłonne jej smażenie. Ale nie warto oszczędzać na czasie, smażona na wolnym ogniu cebula, dobrze skarmelizowana to skarb. I właściwie tyle – ciecierzyca i cebula i kilka przypraw do tego. Pasta ma wyraźną strukturę, ciecierzyca jest tu rozgnieciona dość niedbale i tak lubię, ale jak lubicie gładsze pasty możecie ją zmiksować.
Doskonała na kanapki – dodajcie do niej kiszonego ogórka, będzie świetnie pasować, świeży też da radę. Można też nią nadziać wrapy i tortille.


Pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą
Ingredients
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek drobno posiekać
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę na wolnym ogniu aż zbrązowieje i będzie miękka (ok 20-30 minut), w połowie smażenia posolić lekko, w razie potrzeby dodać trochę oliwy, lub łyżkę wody.
- Do cebuli dodać czosnek, smażyć minutę, ocet balsamiczny, miód, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze jedną minutę. Odstawić do przestygnięcia
- Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, mogą zostać dbrobne kawałki, ta pasta ma mieć wyczuwalną strukturę.Dodać do ciecierzycy jogurt, majonez, cytrynę, paprykę, posolić i popieprzyć, wymieszać.
- Do pasty wmieszać cebulę. Pastę przełożyć do pojemnika, i zostawić w lodówce na conajmniej godzinę, żeby się smaki przegryzły
Dodaj komentarz