Dziecięce spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Spaghetti bolognese w wersji dziecięcej - z mięsem i warzywami gotowanymi na parze, w sosie pomidorowym. Dla dzieci powyżej 12 miesiąca.
Author:
Serves: 3-4
Ingredients
  • 200 g mielonego mięsa (indyk lub cielęcina)
  • 1 marchweka
  • ½ cukinii
  • ½ puszki pomidorów krojonych
  • 100 g makaronu spaghetti ( można zastąpić innym makaronem o niewielkim kształcie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze.
  2. Cukinię obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na sitko do gotowania ułożyć marchewkę w kupce dość zbitej, żeby nie spadała do wody, obok ułożyć mięso (zostawić miejsce dla cukinii). Gotować ok 10 minut. Kupkę mięsa przełożyć na drugą stronę i trochę rozdrobnić widelcem, dołożyć cukinię i gotować kolejne 10 minut.
  3. Zagotować w oddzielnym garnku wodę na makaron. Spaghetti drobno pokruszyć ( można też pociąć nożyczkami po ugotowaniu) i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i zachować trochę wody z gotowania ( kilka łyżek).
  4. W kolejnym garnku zagotować pomidory i dusić ok 10 minut, dodać ugotowane warzywa i mięso które następnie w sosie trzeba rozdrobnić widelcem. Poddusić wszystko razem ok 3 minuty, dodać makaron, masło i natkę pietruszki, wymieszać.W razie potrzeby rozrzedzić wodą z gotowania.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/spaghetti-dla-dziecka/