Burger ze słodkich ziemniaków z fasolą i kaszą quinoa
Prep time
Cook time
Total time
Wegetariański burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa. Do podania w bułce z ulubionymi dodatkami lub sałatką z pomidora, avocado i ogórka.
Serves: 8
Ingredients
1 słodki ziemniak
½ szklanki kaszy quinoa
1 puszka czerwonej fasoli ( albo ½ szklanki fasoli adzuki najpierw namoczonej na noc i potem ugotowanej do miękkości)
½ szklanki płatków owsianych
pęczek szczypiorku
po ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
sok z połowy cytryny
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
bułka tarta do obtoczenia
do podania- bułka, pomidory, czerwona cebula, avocado i ostry sos chilli
Instructions
Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu rozgnieść widelcem.
Kaszę ugotować do miękkości o odsączyć.
Odsączoną fasolę rozdrobnić widelcem albo w blenderze.
Płatki owsiane rozdrobnić w melakserze. Można też użyć błyskawicznych.
W misce wymieszać ziemniaki, kaszę, fasolę, posiekany szczypiorek, płatki owsiane, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki a najlepiej całą noc.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju.
Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami, albo bez bułki z sałatką ( pomidory, avocado, ogórki i szczypiorek)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/burger-ze-slodkich-ziemniakow-z-fasola-i-kasza-quinoa/