Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
przepis na razową pizzę - do obłożenia ulubionymi dodatkami. U nas zdrowe pesto z jarmużu migdałów i parmezanu i ser kozi
Author:
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki mąki razowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • trochę mąki do posypania
  • ulubione dodatki, u nas wersja z jarmużowym pesto i serem kozim
Instructions
  1. Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wodę z drożdżami. oliwę i wyrobić ciasto – ok 10 minut. Pod koniec wyrabiania podsypać lekko mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
  3. Drugą miseczkę wysypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – minimum 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na pół i uformować kule.
  5. Rozwałkować każdą kulę na placek, ułożyć na blasze do pieczenia pizzy i odstawić na 10-15 minut.
  6. Obłożyć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/razowa-pizza-z-jarmuzowym-pesto-i-kozim-serem/