przepis na razową pizzę - do obłożenia ulubionymi dodatkami. U nas zdrowe pesto z jarmużu migdałów i parmezanu i ser kozi
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
1 i ½ szklanki mąki razowej
½ łyżeczki soli
200 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
trochę mąki do posypania
ulubione dodatki, u nas wersja z jarmużowym pesto i serem kozim
Instructions
Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wodę z drożdżami. oliwę i wyrobić ciasto – ok 10 minut. Pod koniec wyrabiania podsypać lekko mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
Drugą miseczkę wysypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – minimum 30 minut.
Ciasto podzielić na pół i uformować kule.
Rozwałkować każdą kulę na placek, ułożyć na blasze do pieczenia pizzy i odstawić na 10-15 minut.
Obłożyć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/razowa-pizza-z-jarmuzowym-pesto-i-kozim-serem/