Jaglanka z truskawkami i migdałami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Najlepsza na śniadanie - kasza jaglana. Tu w wersji z musem truskawkowym i prażonymi migdałami
Serves: 3
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • ok 1-2 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
  • 250 g mrożonych truskawek (lub świeżych w sezonie)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść migdałów w płatkach
Instructions
  1. Truskawki rozmrozić – najlepiej wyjąć je poprzedniego dnia na noc z zamrażarki.
  2. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i postawić na ogniu. Prażyć przez ok 10 minut, mieszając co jakiś czas aż kasza zacznie wydawać orzechowy aromat.
  3. Zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
  4. W tym czasie do drugiego garnka dodać rozmrożone truskawki wraz z sokiem, wsypać cukier i podgrzewać ok 5 minut- truskawki zmiksować i gotować na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  5. Ugotowaną kaszę zestawić z ognia, dodać masło i miód, wymieszać.
  6. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na rumiano.
  7. Kaszę zalać mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji (my lubimy gęsto). Przełożyć na talerze
  8. Na wierzchu polać truskawkowym sosem i posypać migdałami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/jaglanka-z-truskawkami-i-migdalami/