Najlepsza na śniadanie - kasza jaglana. Tu w wersji z musem truskawkowym i prażonymi migdałami
Serves: 3
Ingredients
1 szklanka kaszy jaglanej suchej
2,5 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
ok 1-2 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
250 g mrożonych truskawek (lub świeżych w sezonie)
2 łyżeczki brązowego cukru
garść migdałów w płatkach
Instructions
Truskawki rozmrozić – najlepiej wyjąć je poprzedniego dnia na noc z zamrażarki.
Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i postawić na ogniu. Prażyć przez ok 10 minut, mieszając co jakiś czas aż kasza zacznie wydawać orzechowy aromat.
Zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
W tym czasie do drugiego garnka dodać rozmrożone truskawki wraz z sokiem, wsypać cukier i podgrzewać ok 5 minut- truskawki zmiksować i gotować na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Ugotowaną kaszę zestawić z ognia, dodać masło i miód, wymieszać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na rumiano.
Kaszę zalać mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji (my lubimy gęsto). Przełożyć na talerze
Na wierzchu polać truskawkowym sosem i posypać migdałami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/jaglanka-z-truskawkami-i-migdalami/