Tarteletki na migdałowym cieście z nadzieniem z rabarbaru i truskawek
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
Ciasto:
200 g mąki
130 g mielonych migdałów
200 g masła
2 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
Kilka łodyg rabarbaru (ja miałam ich koło 10 ale były dość cienkie)
3 łyżki cukru brązowego ( lub więcej jak będzie mocno kwaśny rabarbar)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka truskawek
kilka malin (u mnie mrożone) opcjonalnie
do posypania: trochę brązowego cukru
Instructions
Do miski wsypać mąkę, cukier i migdały, dodać pokrojone zimne masło – w palcach wyrobić na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na godzinę.
Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do garnka, wsypać cukier i zalać 3 łyżkami wody i postawić na małym ogniu. Gotować ok 10-15 minut, aż część rabarbaru zacznie się rozpadać ale część ma pozostać w kawałkach. Pod koniec gotowania dodać maliny, wymieszać i zestawić z ognia. Spróbować czy nie jest za kwaśne – w razie potrzeby dodać więcej cukru. Truskawki pokroić na kawałki i dodać do rabarbaru. Do owoców wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Owoce muszę całkowicie wystygnąć zanim zaczniecie robić tarteletki.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka za pomocą miseczki ( u mnie średnica 12 cm).
Kółka rozkładać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Na każdym kółku wyłożyć ok 1-2 łyżeczki owoców i tak złożyć do środka brzegi żeby sklejone stanowiły rodzaj płaskiej miseczki dla owoców. Przed wstawieniem do piekarnika posypać cukrem brązowym.
Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach.
Z ciasta i owoców można też zrobić jedną dużą tartę. Wtedy jednak należy najpierw zapiec samo ciasto –ok 15 minut w 190 stopniach a potem wyłożyć owoce i posypać np kruszonką albo migdałami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/migdalowe-tarteletki-z-rabarbarem-i-truskawkami/