Gęsta kremowa zupa z bakłażana i jogurtu z dodatkiem pasty tahini
Serves: 4
Ingredients
3 bakłażany
kilka łyżek oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
½ litra rosołu warzywnego
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pasty tahini
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki
ziarna z połowy granatu
Instructions
Bakłażany przekroić na pół, każdą połowę natrzeć z obu stron oliwą, położyć na blasze do pieczenia. Piec w 180 stopniach aż zbrązowieją, ok 30 minut.
Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać połowy bakłażana, zalać rosołkiem, dodać pastę tahini i całość dokładnie zmiksować. Zagotować zmiksowaną zupę i gotować ok 5 minut (pod przykryciem).
Zestawić z ognia, dodać jogurt, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane ziarnami granatu i natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/zupa-baklazanowa/