Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kojący ryż na mleku z pieczonym rabarbarem
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • garść truskawek
  • 3 łyżki syropy z agawy albo miodu (lub więcej w zależności od tego jak kwaśny jest rabarbar)
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii albo łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru lub miodu
  • 100 ml śmietanki 18%
Instructions
  1. Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, przełożyć do formy do zapiekania.
  2. Dodać truskawki i syrop/miód – wymieszać.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut – mieszać od czasu do czasu. W razie konieczności ( jak będzie zbyt kwaśny) dosłodzić. Odstawić.
  4. Do garnka wsypać ryż u przepłukać go zimną wodą, dodać wodę i mleko. Jak używacie laski wanilii to należy ją przekroić, wydobyć nożem ziarna i dodać do mleka z ryżem wraz z laskami.
  5. Wstawić na mały ogień i gotować ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania wyjąć laski wanilii.
  6. Jak ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, zestawić z ognia, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Odstawić do przestygnięcie pod przykryciem.
  7. Następnie przełożyć do szklanek – układając warstwy z ryżu i rabarbaru.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/ryz-na-mleku-z-pieczonym-rabarbarem/