Tarta z botwinką i serem kozim (albo fetą) - na majowy obiad.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Nadzienie:
2 pęczki botwinki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
3 jajka
250 ml śmietany gęstej 18%
150 g sera feta albo twarożku koziego
sól, pieprz
Instructions
Ciasto: do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć botwinkę, odkroić buraczki – obrać je i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
Nać botwinki odwirować z wody. Liście odkroić i posiekać z grubsza. Łodyżki natomiast posiekać na ok 1 cm kawałeczki.
Posiekane buraczki zalać ¼ szklanki wody – gotować ok 10 minut, następnie dodać łodyżki i gotować kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Na końcu dodać liście i posikany czosnek i gotować aż liście zmiękną. Botwinkę odcisnąć z wody na sitku. Odstawić do przestygnięcia.
W misce zmieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny i pokruszoną fetę/serek kozi, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni
Ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić kawałek ciasta ( wielkości orzecha włoskiego) a resztę rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty. Ponakłuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
Wyjąć podpieczoną formę z piekarnika- czasem się zdarza, że podczas pieczenia spód albo kant trochę popęka- jeżeli tak się zdarzy to trzeba zalepić delikatnie dziury ( po to odłożone wcześniej ciasto).
Na spód wyłożyć botwinkę, zalać masą i wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec tartę ok 35 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/tarta-z-botwinka/