Naleśniki szpinakowe
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Uniwersalne naleśniki z mieszanki mąk pszennej i gryczanej z dodatkiem szpinaku. A do środka np. ser żółty i pomidor, ricotta ze szczypiorkiem albo szparagi z jajkiem.
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • 100 g szpinaku
  • 2 szklanki mąki– u mnie była to mieszanka pszennej, pszennej razowej i gryczanej
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jajka
Instructions
  1. Szpinak umyć i wysuszyć.
  2. Wszystkie składniki naleśników umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Odstawić na minimum 30 minut.
  3. Smażyć naleśniki na oliwie lub oleju kokosowym.
  4. Propozycje nadzienia:
  5. #Szparagi i jajko
  6. #Ser, szynka i pomidor
  7. #Ser biały/ricotta wymieszana z jajkiem i szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/nalesniki-szpinakowe/