Risotto z cukinią i marchewką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Risotto z cukinią, marchewką i garścią szpinaku. Można użyć innych warzyw, w zasadzie to co zalega w lodówce - np. bakłażana, brokuł, kalafior, jarmuż, dynia czy szparagi.
Serves: 3
Ingredients
  • 1.5 litra wywaru warzywnego (albo drobiowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina - opcjonalnie
  • 2 małe lub jedna większa cukinia
  • garść posiekanego szpinaku - opcjonalnie
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać. Selera i marchewkę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię też pokroić w kosteczkę – nieco większą.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Wrzucić warzywa oprócz cukinii.
  3. Podsmażać ok 5- minut mieszając co jakiś czas.
  4. Przepłukać ryż w zimnej wodzie (dwukrotnie) i dodać do warzyw. Podsmażyć z warzywami kilka minut mieszając żeby nie przywarł do dna.
  5. Jeżeli robicie z winem to wlać wino i poczekać aż odparuje. Dodać kilka chochli rosołu i gotować mieszając aż płyn odparuje, następnie dodać kolejną część rosołu i ponownie gotować do odparowania – i tak do końca.
  6. Po 10 minutach gotowania ryżu dodać cukinię. Gotować dodając rosół aż ryż będzie miękki ( tak jak lubicie chociaż zgodnie ze sztuką powinien pozostać lekko al dente).
  7. Na końcu dodać szpinak i wymieszać, wyłączyć ogień.
  8. Dodać masło i większość parmezanu, sól i pieprz -zamieszać wszystko i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
  9. Przed podaniem każdą porcję posypać lekko parmezanem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/risotto-z-cukinia-i-marchewka/