Risotto z cukinią, marchewką i garścią szpinaku. Można użyć innych warzyw, w zasadzie to co zalega w lodówce - np. bakłażana, brokuł, kalafior, jarmuż, dynia czy szparagi.
Serves: 3
Ingredients
1.5 litra wywaru warzywnego (albo drobiowego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
300 g ryżu do risotto
1 kieliszek białego wytrawnego wina - opcjonalnie
2 małe lub jedna większa cukinia
garść posiekanego szpinaku - opcjonalnie
50 g parmezanu
sól, pieprz
Instructions
Cebulę i czosnek posiekać. Selera i marchewkę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię też pokroić w kosteczkę – nieco większą.
W garnku rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Wrzucić warzywa oprócz cukinii.
Podsmażać ok 5- minut mieszając co jakiś czas.
Przepłukać ryż w zimnej wodzie (dwukrotnie) i dodać do warzyw. Podsmażyć z warzywami kilka minut mieszając żeby nie przywarł do dna.
Jeżeli robicie z winem to wlać wino i poczekać aż odparuje. Dodać kilka chochli rosołu i gotować mieszając aż płyn odparuje, następnie dodać kolejną część rosołu i ponownie gotować do odparowania – i tak do końca.
Po 10 minutach gotowania ryżu dodać cukinię. Gotować dodając rosół aż ryż będzie miękki ( tak jak lubicie chociaż zgodnie ze sztuką powinien pozostać lekko al dente).
Na końcu dodać szpinak i wymieszać, wyłączyć ogień.
Dodać masło i większość parmezanu, sól i pieprz -zamieszać wszystko i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypać lekko parmezanem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/risotto-z-cukinia-i-marchewka/