Pomidorowy sos do mięs grillowanych na bazie pomidorów i chleba, z dodatkiem czosnku, cynamonu, chilli i miodu. Z podanych proporcji wyjdzie ok 1 litr sosu.
Serves: 1 litr
Ingredients
8 pomidorów
2 łyżki oliwy
3 kromki chleba na zakwasie
½ łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cynamonu zmielonego
¼ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki mielonego chilli
drobno starta skorka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
Instructions
Pomidory umyć i każdy przekroić na połowę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i piec z opcją grillowania w temperaturze 200 stopni ok 10-15 minut aż skórki zczernieją – odstawić do ostygnięcia.
Chleb podsmażyć na patelni na oliwie z każdej strony na rumiano, przestudzić a następnie zblendować ale tak, żeby zostały grubsze okruchy.
Z pomidorów zdjąć skórki ( powinny bardzo lekko schodzić), z blachy zlać sok który pozostał po pieczeniu pomidorów. Soku nie wylewać tylko odstawić do lodówki.
Połowę pomidorów zmiksować na gładki sos i przetrzeć przez sito, żeby pozbawić pestek. Drugą połowę rozdrobnić widelcem.
W moździerzu rozgnieść czosnek z solą, dodać cynamon, paprykę, chilli, sok i skórkę z cytryny i miód – dobrze wymieszać.
Pomidory wymieszać z chlebem i zawartością moździerza. Ostawić do lodówki – najlepiej na noc. Chleb wchłonie pomidory i sos mocno z gęstnieje więc przed podaniem zmieszać z częścią pozostawionego wcześniej soku po pieczeniu pomidorów – do konsystencji gęstego sosu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/pomidorowy-sos-do-mies-z-grilla/