Kotleciki z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kotlety z białej fasoli z dorszem podane z marchewką duszoną z pomidorami w soku pomarańczowym z miodem
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • KOTLECIKI:
  • 250 g suchej fasoli białej
  • 1 duża cebula
  • garść natki pietruszki
  • 250 g filetu z dorsza
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • MARCHEWKA:
  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego albo winnego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia kilkakrotnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Następnie rozdrobnić – widelcem, w maszynce do mięsa albo w blenderze.
  2. Filet z dorsza dokładnie pozbawić ości ( najlepiej pęsetą), pokroić na kawałki i umieścić w blenderze- lekko zmiksować (ale nie na mus). Przełożyć do miski.
  3. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do ryby.
  4. Dodać fasolę, jajka, mąkę i przyprawy – dokładnie wymieszać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  5. Przed smażeniem formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
  6. Przygotować marchewkę: marchewki zetrzeć, czosnek posiekać. Na mieszance oliwy z masłem podsmażyć czosnek i marchewkę ( ok 10 minut, mieszając).
  7. Do marchewki dodać sok z pomarańczy, ocet i posiekane pomidory. Dusić aż marchewka zmięknie. Na koniec dodać koncentrat, dusić jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę pietruszki.
  8. Kotleciki podawać z kaszą (np. kuskus, bulgur) i marchewką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/kotlety-z-fasoli-z-dorszem-na-slodko-kwasnej-marchewce/