Kotleciki z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce
Prep time
Cook time
Total time
Kotlety z białej fasoli z dorszem podane z marchewką duszoną z pomidorami w soku pomarańczowym z miodem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
KOTLECIKI:
250 g suchej fasoli białej
1 duża cebula
garść natki pietruszki
250 g filetu z dorsza
2 jajka
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
MARCHEWKA:
5 marchewek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
1 duża łyżka miodu
2 łyżeczki octu jabłkowego albo winnego
2 pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia kilkakrotnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Następnie rozdrobnić – widelcem, w maszynce do mięsa albo w blenderze.
Filet z dorsza dokładnie pozbawić ości ( najlepiej pęsetą), pokroić na kawałki i umieścić w blenderze- lekko zmiksować (ale nie na mus). Przełożyć do miski.
Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do ryby.
Dodać fasolę, jajka, mąkę i przyprawy – dokładnie wymieszać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Przed smażeniem formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Przygotować marchewkę: marchewki zetrzeć, czosnek posiekać. Na mieszance oliwy z masłem podsmażyć czosnek i marchewkę ( ok 10 minut, mieszając).
Do marchewki dodać sok z pomarańczy, ocet i posiekane pomidory. Dusić aż marchewka zmięknie. Na koniec dodać koncentrat, dusić jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę pietruszki.
Kotleciki podawać z kaszą (np. kuskus, bulgur) i marchewką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/kotlety-z-fasoli-z-dorszem-na-slodko-kwasnej-marchewce/