Letni placek z cukinią i szparagami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kwintesencja lata - placek z kruchego ciasta z cytrynowym serkiem i letnimi warzywami - małymi cukiniami, szparagami i dymką.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • duża szczypta soli
  • MASA
  • 135 g serka białego typu Twój smak
  • 100 g serka typu feta
  • 2 jajka
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • NA WIERZCH
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 malutkich cukinii ( takich typu baby - ok 10 centymetrowych) jak nie będą dostępne to ok 2 większe ale młode i twarde cukinie
  • pół pęczka szparagów
  • pęczek młodej cebulki dymki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • mozzarella
Instructions
  1. Zrobić ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
  2. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w kulkę, włożyć do torebki foliowej, spłaszczyć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. W tym czasie przygotować warzywa:
  4. Czosnek posiekać,
  5. Baby cukinię pokroić w ok 1,m cm krążki a jak jest większa cukinia to w grubsze plasterki,
  6. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić w kawałki ( każdy szparag na 3 części),
  7. Cebulki dymki pokroić w plasterki a szczypior w ok 4 cm kawałki
  8. Na patelni podgrzać masło z oliwą, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  9. Warzywa odstawić do ostudzenia.
  10. Przygotować masę: jajka zmiksować z dwoma rodzajami sera na gładką masę, dodać sól i pieprz, oraz startą skórkę z cytryny.
  11. Mozzarelle porwać na drobne kawałki, odłożyć.
  12. Ciasto rozwałkować w kształt dużego koła, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę a następnie założyć brzegi lekko do środka, żeby tworzyły wystający rant.
  13. Na ciasto wyłożyć masę jajeczno- serową, następnie porozrzucać warzywa i obłożyć mozzarellą.
  14. Piec w 180 stopniach - najpierw przez 25 minut grzanie góra i dół i następnie przez 10 minut ustawić grzanie od dołu.
  15. Przed podaniem można posypać jeszcze startą skórką z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/letni-placek-z-cukinia-i-szparagami/