Kwintesencja lata - placek z kruchego ciasta z cytrynowym serkiem i letnimi warzywami - małymi cukiniami, szparagami i dymką.
Author: www.cookingforemily
Serves: 6
Ingredients
CIASTO:
250 g mąki
150 g masła
1 małe jajko
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
duża szczypta soli
MASA
135 g serka białego typu Twój smak
100 g serka typu feta
2 jajka
skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
NA WIERZCH
3 ząbki czosnku
5 malutkich cukinii ( takich typu baby - ok 10 centymetrowych) jak nie będą dostępne to ok 2 większe ale młode i twarde cukinie
pół pęczka szparagów
pęczek młodej cebulki dymki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
mozzarella
Instructions
Zrobić ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w kulkę, włożyć do torebki foliowej, spłaszczyć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie przygotować warzywa:
Czosnek posiekać,
Baby cukinię pokroić w ok 1,m cm krążki a jak jest większa cukinia to w grubsze plasterki,
Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić w kawałki ( każdy szparag na 3 części),
Cebulki dymki pokroić w plasterki a szczypior w ok 4 cm kawałki
Na patelni podgrzać masło z oliwą, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Warzywa odstawić do ostudzenia.
Przygotować masę: jajka zmiksować z dwoma rodzajami sera na gładką masę, dodać sól i pieprz, oraz startą skórkę z cytryny.
Mozzarelle porwać na drobne kawałki, odłożyć.
Ciasto rozwałkować w kształt dużego koła, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę a następnie założyć brzegi lekko do środka, żeby tworzyły wystający rant.
Na ciasto wyłożyć masę jajeczno- serową, następnie porozrzucać warzywa i obłożyć mozzarellą.
Piec w 180 stopniach - najpierw przez 25 minut grzanie góra i dół i następnie przez 10 minut ustawić grzanie od dołu.
Przed podaniem można posypać jeszcze startą skórką z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/letni-placek-z-cukinia-i-szparagami/