Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
- 400 gr dobrze zmielonych migdałów ( ja mielę płatki, można też użyć mąki migdałowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżka maku (opcjonalnie)
- 100 g masła
- ⅓ szklanki miodu
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 1 szklanka jagód ( do środka)
- Na wierzch
- 70 białego serka do smarowania ( typu Twój smak)
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- jagody do posypania na wierzch
- Migdały zmieszać z proszkiem, sodą i makiem.
- W garnku rozpuścić masło, dodać miód i dobrze wymieszać.
- Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – dodać sok i skórkę do miodu z masłem.
- W misce ubić jaka.
- Dodać masło z miodem i jajka do migdałów – wymieszać.
- Następnie delikatnie wmieszać jagody.
- Przełożyć do okrągłej formy ( 20-24 cm)
- Piec 45 minut w 180 stopniach.
- W czasie pieczenia ciasta odsączyć jogurt – położyć jogurt na sitku wyłożonym gazą i odstawić na jakimś naczyniu do lodówki.
- Ciasto ostudzić.
- Wyjąć z formy do pieczenia.
- Wymieszać odsączony jogurt z serkiem i miodem, wyłożyć na ciasto, posypać jagodami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/migdalowe-ciasto-z-jagodami-bez-maki/
3.3.3070