Placki z cukinii z jogurtowym sosem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Przepis podstawowy na placki z cukinii z dodatkiem ziemniaków, marchewki i ziół, do podania z sosem jogurtowym.
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • PLACKI:
  • 3 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • garść mięty
  • 3 jajka
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • SOS:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczko soku z cytryny
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • koperek/szczypiorek posiekany ( garść)
  • sól, pieprz
  • ostra papryka ( opcjonalnie)
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić łyżeczką soli, wymieszać, wyłożyć na sitko i odstawić na ok 20 minut. Co jakiś czas można cukinię dociskać, żeby pozbyła się wody.
  3. Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać. Ziemniaki, marchew i cebulę przełożyć do miski.
  4. Natkę i miętę posiekać dodać do warzyw.
  5. Cukinię pozbawić wody odciskając ją dokładnie, przełożyć do warzyw.
  6. Wymieszać warzywa z jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, wykładając cienką warstwę i rozpłaszczając.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/placki-z-cukinii-z-jogurtowym-sosem/