Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin
Prep time
Cook time
Total time
Polędwiczka wieprzowa marynowana w marmoladzie z czarnej porzeczki, sosu hoisin i sojowego z dodatkiem imbiru i czosnku. Do podania na sposób azjatycki - z makaronem ryżowym i sałatką z ogórka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
1 polędwiczka wieprzowa
MARYNATA:
3 łyżki sosu hoisin
3 łyżki marmolady z czarnej porzeczki (lub galaretki)
2 ząbki czosnku posiekane
kawałek imbiru ( ok 3 cm) starty
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu z czerwonego wina (albo balsamicznego)
⅓ łyżeczki ostrej papryki
trochę pieprzu
Instructions
Składniki marynaty wymieszać. Odłożyć ⅓ marynaty do pojemniczka a pozostałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki (minimum godzina, a najlepiej na noc).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Polędwiczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec ok 25-30 minut.
W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą co jakiś czas obracając.
W połowie pieczenia można podlać ¼ szklanki wody bo marynata może się przypalać na dnie formy.
Polędwiczkę wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć na talerz. Odczekać ok 10 minut zanim pokroi się ją w plastry.
Pozostałą w formie marynatę dobrze wymieszać, można podlać odrobiną wody jak będzie za gęsta i przełożyć do naczynia jako sos.
Podawać z sosem z pieczenia, posypaną szczypiorkiem.
Dodatki: ryż albo makaron ryżowy, sałatka ze świeżego ogórka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/poledwiczka-wieprzowa-w-marynacie-z-czarnej-porzeczki-imbiru-i-sosu-hoisin/