Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Polędwiczka wieprzowa marynowana w marmoladzie z czarnej porzeczki, sosu hoisin i sojowego z dodatkiem imbiru i czosnku. Do podania na sposób azjatycki - z makaronem ryżowym i sałatką z ogórka.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki marmolady z czarnej porzeczki (lub galaretki)
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • kawałek imbiru ( ok 3 cm) starty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina (albo balsamicznego)
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • trochę pieprzu
Instructions
  1. Składniki marynaty wymieszać. Odłożyć ⅓ marynaty do pojemniczka a pozostałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki (minimum godzina, a najlepiej na noc).
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Polędwiczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  4. Piec ok 25-30 minut.
  5. W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą co jakiś czas obracając.
  6. W połowie pieczenia można podlać ¼ szklanki wody bo marynata może się przypalać na dnie formy.
  7. Polędwiczkę wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć na talerz. Odczekać ok 10 minut zanim pokroi się ją w plastry.
  8. Pozostałą w formie marynatę dobrze wymieszać, można podlać odrobiną wody jak będzie za gęsta i przełożyć do naczynia jako sos.
  9. Podawać z sosem z pieczenia, posypaną szczypiorkiem.
  10. Dodatki: ryż albo makaron ryżowy, sałatka ze świeżego ogórka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/poledwiczka-wieprzowa-w-marynacie-z-czarnej-porzeczki-imbiru-i-sosu-hoisin/