Wytrawny sernik z cukinia czyli właściwie zapiekanka z cukinii i sera ricotta z parmezanem. Do zjedzenia na zimno jako przekąska albo na ciepło ( jak zapiekanka) z jogurtowym sosem albo sałatką z pomidorów.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
2 średnie cukinie ( ok 2,5 szklanki po starciu)
2 łyżeczki kaszy manny
½ kg ricotty lub serka typu włoskiego
70 g parmezanu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 jajka
sok i skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Instructions
Cukinię zetrzeć na tarce ( wraz ze skórką), posolić ½ łyżeczki soli i położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła (co jakiś czas można przemieszać i docisnąć).
Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, posiekaną cebule, czosnek i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
Cukinię przełożyć do miski i wymieszać z kaszą manną. Następnie przełożyć do mieszanki z serami i wszystko dobrze wymieszać.
Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/wytrawny-sernik-z-cukinia/