Wytrawny sernik z cukinią
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wytrawny sernik z cukinia czyli właściwie zapiekanka z cukinii i sera ricotta z parmezanem. Do zjedzenia na zimno jako przekąska albo na ciepło ( jak zapiekanka) z jogurtowym sosem albo sałatką z pomidorów.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 2 średnie cukinie ( ok 2,5 szklanki po starciu)
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • ½ kg ricotty lub serka typu włoskiego
  • 70 g parmezanu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 jajka
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Instructions
  1. Cukinię zetrzeć na tarce ( wraz ze skórką), posolić ½ łyżeczki soli i położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła (co jakiś czas można przemieszać i docisnąć).
  2. Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, posiekaną cebule, czosnek i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
  3. Cukinię przełożyć do miski i wymieszać z kaszą manną. Następnie przełożyć do mieszanki z serami i wszystko dobrze wymieszać.
  4. Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 60 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/wytrawny-sernik-z-cukinia/