Migdałowa szarlotka z żurawinami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszna, zdrowa szarlotka z żurawinami. Smak nadają jej też prażone, mielone migdały, które zastępują część mąki.
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • Ciasto
  • 100 g całych migdałów (ze skórką lub bez)
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 4 jabłka (szara reneta lub granny smith)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g żurawiny
Instructions
  1. Migdały wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 10-15 minut, mieszając w tym czasie 2 razy- aż ładnie ściemnieją i zaczną wydawać intensywny zapach.
  2. Odstawić do ostygnięcia a następnie zmielić na bardzo drobno.
  3. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, pokroić zimne masło w kostkę i dodać do mąki. Za pomocą rąk wyrobić cisto na kruszonkę, odłożyć ¼ ciasta do małej miski i wstawić do lodówki.
  4. Do reszty kruszonki dodać jajko i wyrobić ciasto, przełożyć do foliowej torby i wstawić do lodówki na ok godzinę.
  5. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki.
  6. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę podsmażyć. Dodać cukier, dobrze wymieszać z jabłkami i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać żurawiny, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  7. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ciężko się wałkuje więc w przypadku problemów z rozwałkowaniem można formę wylepić kawałkami ciasta. Ponakłuwać widelcem spód ciasta i wstawić na pół godziny do lodówki.
  8. Na zimny spód wyłożyć całkowicie ostygnięte jabłka. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  9. Można podawać z jogurtem albo śmietaną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/migdalowa-szarlotka-z-zurawinami/