Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej, z ciecierzycą i cukinią. Można je zjeść na obiad z sałatką, albo jako wegeburger
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
½ szklanki kaszy jaglanej
½ cukini
1 puszka ciecierzycy
2 cebule
2 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce: kurkumy, cynamonu, zmielonej kolendry i kuminu
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
½ szklanki tartej bułki do środka + trochę do obtaczania kotletów
pęczek natki pietruszki
2 jajka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
sos:
150 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka pasty tahini
łyżka soku z cytryny
sól do smaku
szczypta cukru
Instructions
Kaszę przepłukać i zalać 1 i ⅓ szklanki wody. Postawić na małym ogniu i gotować pod przykryciem ok 20 minut aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W miarę potrzeby dolać trochę wody. Nie mieszać kaszy podczas gotowania.
Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko posolić i odstawić na sitko do odcieknięcie przez ok 20 minut (dociskając od czasu do czasu)
Po ugotowaniu kaszę spulchnić widelcem i przełożyć do miski do ostygnięcia. Można też użyć wcześniej ugotowanej kaszy (ja ją zawsze gotuję na zapas).
Ciecierzycę rozdrobnić ( widelcem albo bardzo szybko w blenderze), przełożyć do miski z kaszą.
Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do miski z kaszą.
Dodać do masy sok z cytryny, jajka,bułkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.
Żeby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki.
Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju na rumiano z obu stron.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/kotlety-z-kaszy-jaglanej-z-ciecierzyca-i-cukinia-z-jogurtowym-sosem-tahini/