Słodkie, pachnące cynamonem muffinki z cukinią i jabłkiem i dodatkiem rodzynek. Pod orzechową kruszonką
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
CIASTO:
Suche:
300 g mąki (można część zamienić na pełnoziarnistą)
1 i ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
120 g cukru
100 g orzechów włoskich zmielonych ( z tego 2 łyżki pójdzie do kruszonki)
garść rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta soli
Mokre:
150 ml oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 jajka
150 g cukinii
150 g jabłka
KRUSZONKA
2 łyżki orzechów włoskich zmielonych ( z tych powyżej)
2 łyżki mąki
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 i ½ łyżki masła
Instructions
Orzechy zmielić ( można też oczywiście wykorzystać takie zmielone). Odsypać z nich dwie łyżeczki, resztę odstawić.
Do 2 łyżek orzechów dodać resztę składników na kruszonkę, wyrobić w palcach aby powstały grudki i wstawić do lodówki.
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odłożyć na sitko i docisnąć.
Jabłko zetrzeć na grubej tarce.
W jednej misce wymieszać suche składniki.
W drugiej misce wymieszać jajka i jogurt z olejem.
Cukinię odcisnąć w rękach, żeby pozbyć się wody, dodać do mokrych składników wraz z jabłkiem i wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać ciasto.
Wyłożyć papierkami formy do muffinek (mi wyszło idealnie na formę z 12 miejscami). Do każdej foremki włożyć łyżką ciasto (zostawiając trochę miejsca) i posypać kruszonką.
Piec 20 minut w 190 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/muffinki-z-cukinia-jablkiem-i-rodzynkami/