Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli
Prep time
Cook time
Total time
Pyszna przekąska, które też świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach - panierowane frytki z cukinii, pieczone w piekarniku, podane z sosem z karmelizowanej cebulki.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
Cukinie:
3-4 cukinie
½ łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżki mleka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
50 g startego parmezanu
Sos
2 cebule
1 łyżka masła
3 łyżki czubate jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
sól do smaku
Instructions
Cukinię pokroić na ok 7 cm kawałki a potem każdy kawałek w podłużne paski – trochę grubsze niż frytki. Posolić i odłożyć na durszlaku żeby pozbawić je wody na co najmniej 30 minut (można od czasu do czasu przemieszać i potrząsnąć).
W tym czasie przygotować sos:
Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni masło i dodać cebule. Smażyć ok 20 minut na wolnym ogniu aż się skarmelizują i zbrązowieją. Przełożyć do pojemnika melaksera. Dodać jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko zblendować, doprawić solą i odstawić do lodówki.
Kawałki cukinii wyłożyć na ręczniku papierowym i obsuszyć.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
W głębokim talerzu wymieszać jajko z mlekiem.
N płaskim talerzy wyłożyć wymieszaną bułkę tartą z parmezanem i ziołami.
Kawałki cukinii jeden po drugim maczać w jajku a potem w bułce z parmezanem i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Układać skórką do dołu.
Piec ok 15 minut i potem przewrócić na stronę która leżała do dołu i piec jeszcze ok 7-10 minut.
Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, z cebulowym sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/panierowane-frytki-z-cukinii-z-sosem-z-karmelizowanej-cebuli/