Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszna przekąska, które też świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach - panierowane frytki z cukinii, pieczone w piekarniku, podane z sosem z karmelizowanej cebulki.
Author:
Ingredients
  • Cukinie:
  • 3-4 cukinie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 50 g startego parmezanu
  • Sos
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól do smaku
Instructions
  1. Cukinię pokroić na ok 7 cm kawałki a potem każdy kawałek w podłużne paski – trochę grubsze niż frytki. Posolić i odłożyć na durszlaku żeby pozbawić je wody na co najmniej 30 minut (można od czasu do czasu przemieszać i potrząsnąć).
  2. W tym czasie przygotować sos:
  3. Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni masło i dodać cebule. Smażyć ok 20 minut na wolnym ogniu aż się skarmelizują i zbrązowieją. Przełożyć do pojemnika melaksera. Dodać jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko zblendować, doprawić solą i odstawić do lodówki.
  4. Kawałki cukinii wyłożyć na ręczniku papierowym i obsuszyć.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  6. W głębokim talerzu wymieszać jajko z mlekiem.
  7. N płaskim talerzy wyłożyć wymieszaną bułkę tartą z parmezanem i ziołami.
  8. Kawałki cukinii jeden po drugim maczać w jajku a potem w bułce z parmezanem i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Układać skórką do dołu.
  10. Piec ok 15 minut i potem przewrócić na stronę która leżała do dołu i piec jeszcze ok 7-10 minut.
  11. Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, z cebulowym sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/panierowane-frytki-z-cukinii-z-sosem-z-karmelizowanej-cebuli/