Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą
Prep time
Cook time
Total time
Gęsta, aromatyczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów, z dodatkiem ciecierzycy. Podana z fetą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
4 papryki
5 pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa do smażenia
1 łyżeczka kminku rzymskiego
⅓ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ litra rosołku
puszka ciecierzycy
sól i pieprz do smaku
feta do podania
Instructions
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć w formie do pieczenia.
Pomidory pozbawić szypułek i przekroić na pół, położyć w naczyniu do zapiekana, polać łyżka oliwy. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pól i włożyć do pomidorów.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, najlepiej opcja termoobieg z górną grzałką. U góry w piekarniku ustawić paprykę, na dole pomidory.
Piec przez ok 20 minut. Przez ten czas przewracać co jakiś czas paprykę, żeby się równo opiekała. Pomidory zamieszać w połowie pieczenia.
Paprykę wyjąć i przełożyć do torebki foliowej.
Pomidory zblendować razem z czosnkiem a następnie przetrzeć sos przez sito i odstawić.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć na rumiano. Dodać starty kmin i papryki, chwilę przesmażyć, zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia.
Papryki wyjąć z torebki i obrać ze skórki, dodać do rosołku.
Dodać sos pomidorowy i ciecierzycę, wszystko razem zblendować.
Podgotować ok 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pokruszoną fetą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/zupa-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-z-ciecierzyca-i-feta/