Zupa z porów i ziemniaków
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Klasyczna i bardzo prosta zupa z porów i ziemniaków, podana z wędzonym łososiem
Serves: 4
Ingredients
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dwa duże pory
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 ziemniaków
  • litr wywaru (warzywny albo drobiowy)
  • 50 ml śmietanki 18%
  • sok z 1 cytryny
  • sól pieprz
  • pęczek koperku
  • 100 gr łososia, wymieszanego z koperkiem i skórką cytryny
Instructions
  1. Cebulę i pora pokroić w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 3 minut, dodać czosnek, podsmażyć kolejne 3 minuty i dodać pora. Dusić aż por zmięknie ( ok 10 minut).
  2. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do garnka, chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Gotować całość ok 25 minut. Zestawić z ognia, dodać połowę pęczka koperku i dokładnie zblendować całość. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i połową soku z cytryny.
  3. Łososia pokroić na paseczki, zmieszać z pozostałym sokiem z cytryny i posiekaną resztą koperku. Dodać trochę skórki z cytryny.
  4. Zupę podawać z łososiem na wierzchu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/zupa-z-porow-i-ziemniakow/