Klasyczna i bardzo prosta zupa z porów i ziemniaków, podana z wędzonym łososiem
Serves: 4
Ingredients
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
dwa duże pory
łyżka masła,
2 łyżki oliwy
6 ziemniaków
litr wywaru (warzywny albo drobiowy)
50 ml śmietanki 18%
sok z 1 cytryny
sól pieprz
pęczek koperku
100 gr łososia, wymieszanego z koperkiem i skórką cytryny
Instructions
Cebulę i pora pokroić w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 3 minut, dodać czosnek, podsmażyć kolejne 3 minuty i dodać pora. Dusić aż por zmięknie ( ok 10 minut).
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do garnka, chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Gotować całość ok 25 minut. Zestawić z ognia, dodać połowę pęczka koperku i dokładnie zblendować całość. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i połową soku z cytryny.
Łososia pokroić na paseczki, zmieszać z pozostałym sokiem z cytryny i posiekaną resztą koperku. Dodać trochę skórki z cytryny.
Zupę podawać z łososiem na wierzchu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/zupa-z-porow-i-ziemniakow/