Łososiowe kotleciki z groszkowym puree w wersji dziecięcej i sałatką w wersji dorosłej
Prep time
Cook time
Total time
Kotleciki z łososia i ziemniaków aromatyzowane skórką cytrynową, chrzanem i koperkiem. W wersji dziecięcej podane z groszkowym puree a w wersji dorosłej z kaparami i sałatką w winegrecie. Dla dzieci powyżej 18 mca.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
½ kg ziemniaków
łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
600 g łososia
jajko
sok i skórka z połowy cytryny
pęczek koperku
łyżeczka chrzanu (lub musztardy)
sól, pieprz
mąka
oliwa z masłem do smażenia
WERSJA DZIECIĘCA
250 g mrożonego groszku
1 łyżka masła
kilka listków mięty
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie sól
jogurt do polania po wierzchu
WERSJA DOROSŁA
sałata z ogórkiem i prażonymi pestkami słonecznika w sosie z cytryny i oliwy
jogurt naturalny do polania po wierzchu
kapary
Instructions
Ziemniaki ugotować. Rozgnieść widelcem, dodać masło i pozwolić żeby się rozpuściło, dodać śmietanę i dobrze wszystko wymieszać.
Łososia ugotować na parze- zajmuje to ok 10-15 minut. Ostudzić obrać rybę, pozbawić ości i dokładnie rozdrobnić. Zalać rybę sokiem z cytryny i wymieszać. Zmieszać rybę z ziemniakami, dodać jajko, startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.
Formować kotleciki (wielkości mielonych). Każdy kotlecik obtoczyć w mące i smażyć na mieszance oliwy i masła z każdej strony aż się ładnie zarumienią (ok 7-10 minut z każdej strony, na średnim ogniu).
Puree – ugotować groszek w wodzie, ok 15 minut. Odlać wodę ale zostawić ok ¼ szklanki wody. Zmiksować groszek z wodą i miętą, dodać masło i sok z cytryny i dobrze mieszać aż masło się rozpuści. Doprawić lekko solą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/lososiowe-kotleciki-z-groszkowym-puree-w-wersji-dzieciecej-i-salatka-w-wersji-doroslej/