Łososiowe kotleciki z groszkowym puree w wersji dziecięcej i sałatką w wersji dorosłej
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kotleciki z łososia i ziemniaków aromatyzowane skórką cytrynową, chrzanem i koperkiem. W wersji dziecięcej podane z groszkowym puree a w wersji dorosłej z kaparami i sałatką w winegrecie. Dla dzieci powyżej 18 mca.
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • ½ kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 600 g łososia
  • jajko
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • łyżeczka chrzanu (lub musztardy)
  • sól, pieprz
  • mąka
  • oliwa z masłem do smażenia
  • WERSJA DZIECIĘCA
  • 250 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie sól
  • jogurt do polania po wierzchu
  • WERSJA DOROSŁA
  • sałata z ogórkiem i prażonymi pestkami słonecznika w sosie z cytryny i oliwy
  • jogurt naturalny do polania po wierzchu
  • kapary
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować. Rozgnieść widelcem, dodać masło i pozwolić żeby się rozpuściło, dodać śmietanę i dobrze wszystko wymieszać.
  2. Łososia ugotować na parze- zajmuje to ok 10-15 minut. Ostudzić obrać rybę, pozbawić ości i dokładnie rozdrobnić. Zalać rybę sokiem z cytryny i wymieszać. Zmieszać rybę z ziemniakami, dodać jajko, startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.
  3. Formować kotleciki (wielkości mielonych). Każdy kotlecik obtoczyć w mące i smażyć na mieszance oliwy i masła z każdej strony aż się ładnie zarumienią (ok 7-10 minut z każdej strony, na średnim ogniu).
  4. Puree – ugotować groszek w wodzie, ok 15 minut. Odlać wodę ale zostawić ok ¼ szklanki wody. Zmiksować groszek z wodą i miętą, dodać masło i sok z cytryny i dobrze mieszać aż masło się rozpuści. Doprawić lekko solą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/lososiowe-kotleciki-z-groszkowym-puree-w-wersji-dzieciecej-i-salatka-w-wersji-doroslej/