Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem pod szałwiowym beszamelem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
WARSTWA DYNIA
2 kg kawałek dyni (lub 2 szklanki już gotowego pure z upieczonej dyni)
50 g parmezanu
sól, pieprz do smaku
WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM
300 g szpinaku
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
300 g serka koziego ( można zastąpić ricottą)
3 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz
BESZAMEL
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
300 ml mleka
kilka listków szałwii
sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
DODATKOWO:
płaty do lazanii
100 g żółtego sera
Instructions
WARSTWA DYNIA:
Dynię upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 50 minut. Wydrążyć ze skórki i rozgnieść/zmiksować. Można też wykorzystać wcześniej zrobione pure z dyni). Wymieszać z parmezanem, posolić i popieprzyć.
WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zmięknie, posolić, popieprzyć, odstawić.
Serek kozi wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.
BESZAMEL: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zmieszać. Jak się lekko zarumieni wlać mleko, dodać listki szałwii i mieszając co jakiś czas zagotować aż sos zgęstnieje. Usunąć szałwię, posolić i popieprzyć do smaku, dodać gałkę.
ZŁOŻENIE W CAŁOŚĆ: W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu i rozprowadzić go po dnie. Wyłożyć płaty, na to połowę masy dyniowej i przykryć warstwą płatów makaronowych.
Płaty posmarować kilkoma łyżkami beszamelu, wyłożyć szpinak, rozprowadzić równomiernie, wyłożyć na to serek i rozsmarować.
Przykryć warstwą płatów, posmarować beszamelem (w środku może być mniej sosu beszamelowego – warto zachować go najwięcej na warstwę wierzchnią).
Wyłożyć dynię, przykryć płatami i wylać resztę sosu – musi być go tyle, żeby pokrył wszystkie płaty. Na to wysypać ser żółty.
Naczynie przykryć warstwą folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec 30 minut, zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/lazania-z-dynia-szpinakiem-i-serkiem-kozim/