Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem kozim
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem pod szałwiowym beszamelem.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • WARSTWA DYNIA
  • 2 kg kawałek dyni (lub 2 szklanki już gotowego pure z upieczonej dyni)
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 300 g serka koziego ( można zastąpić ricottą)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz
  • BESZAMEL
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
  • DODATKOWO:
  • płaty do lazanii
  • 100 g żółtego sera
Instructions
  1. WARSTWA DYNIA:
  2. Dynię upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 50 minut. Wydrążyć ze skórki i rozgnieść/zmiksować. Można też wykorzystać wcześniej zrobione pure z dyni). Wymieszać z parmezanem, posolić i popieprzyć.
  3. WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM:
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zmięknie, posolić, popieprzyć, odstawić.
  5. Serek kozi wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.
  6. BESZAMEL: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zmieszać. Jak się lekko zarumieni wlać mleko, dodać listki szałwii i mieszając co jakiś czas zagotować aż sos zgęstnieje. Usunąć szałwię, posolić i popieprzyć do smaku, dodać gałkę.
  7. ZŁOŻENIE W CAŁOŚĆ: W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu i rozprowadzić go po dnie. Wyłożyć płaty, na to połowę masy dyniowej i przykryć warstwą płatów makaronowych.
  8. Płaty posmarować kilkoma łyżkami beszamelu, wyłożyć szpinak, rozprowadzić równomiernie, wyłożyć na to serek i rozsmarować.
  9. Przykryć warstwą płatów, posmarować beszamelem (w środku może być mniej sosu beszamelowego – warto zachować go najwięcej na warstwę wierzchnią).
  10. Wyłożyć dynię, przykryć płatami i wylać resztę sosu – musi być go tyle, żeby pokrył wszystkie płaty. Na to wysypać ser żółty.
  11. Naczynie przykryć warstwą folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  12. Piec 30 minut, zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/lazania-z-dynia-szpinakiem-i-serkiem-kozim/