Jesienna granola z dyniowym pure, orzechami, pestkami słonecznika i żurawiną
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: Na śniadanie
Ingredients
150 g orzechów laskowych
3 szklanki płatków owsianych
100 g pestek słonecznika
1 łyżeczką cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
⅓ szklanki miodu
⅓ szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szklanka pure z dyni
150 g żurawiny
Instructions
Orzechy laskowe wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w 80 stopniach przez około 5-10 minut aż popękają skórki. Przełożyć do ściereczki i pocierając o siebie pozbawić jak najwięcej skórki. Przełożyć do moździerza i lekko rozdrobnić.
W misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, orzechy i przyprawy.
W garnku na wolnym ogniu rozpuścić olej i miód, dodać ekstrakt.
Zestawić z ognia i wymieszać z pure z dyni.
Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć na to równomiernie mieszankę.
Piec 30 minut w 180 stopniach. Mieszać co ok 5 minut, żeby się równomiernie przypiekło.
Wyjąć z piekarnika i dodać żurawinę.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/granola-z-dynia-orzechami-i-zurawina/