Zupa gołąbkowa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gołąbki dla leniwych i w postaci zupy. Pulpeciki mięsne z kapustą w pomidorowej zupie z ryżem.
Serves: 4
Ingredients
  • Klopsiki
  • ½ kg mięsa
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 150 g kapusty
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sol pieprz
  • zupa
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • ½ litra passaty pomidorowej
  • ⅓ szklanki ryżu
  • jak wam zostały z gotowania wywaru to 2-3 marchewki (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
Instructions
  1. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulkę i kapustę dorobno posiekać.
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła i usmażyć warzywa (ok. 10-15 minut), odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Do miski przełożyć mięso, warzywa, natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wyrobić masę i uformować z niej małe pulpeciki.
  4. Można je ugotować na parze, lub przesmażyć na patelni.
  5. Do wywaru dodać passatę pomidorową i zagotować.
  6. Ryż przepłukać na sitku i dodać do zupy – ugotować go do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania dodać pulpeciki i wszystko razem podgotować.
  7. Jak macie marchewkę to należy pokroić ją na kawałki i dodać do zupy.
  8. Podawać z natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/zupa-golabkowa/