Zupa gołąbkowa
- Klopsiki
- ½ kg mięsa
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 150 g kapusty
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sol pieprz
- zupa
- 1.5 litra wywaru warzywnego
- ½ litra passaty pomidorowej
- ⅓ szklanki ryżu
- jak wam zostały z gotowania wywaru to 2-3 marchewki (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- sól pieprz
- Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulkę i kapustę dorobno posiekać.
- Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła i usmażyć warzywa (ok. 10-15 minut), odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski przełożyć mięso, warzywa, natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wyrobić masę i uformować z niej małe pulpeciki.
- Można je ugotować na parze, lub przesmażyć na patelni.
- Do wywaru dodać passatę pomidorową i zagotować.
- Ryż przepłukać na sitku i dodać do zupy – ugotować go do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania dodać pulpeciki i wszystko razem podgotować.
- Jak macie marchewkę to należy pokroić ją na kawałki i dodać do zupy.
- Podawać z natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/zupa-golabkowa/
3.3.3077