Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką
Prep time
Cook time
Total time
Kojące danie na jesienną słotę - ryżowy pudding zapiekany ze śliwkami pod kruszonką z migdałów
Serves: 4
Ingredients
Kruszonka:
½ szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych drobno migdałów)
2 łyżki cukru brązowego
szczypa cynamonu
1 i ½ łyzki maska
Pudding
1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła
dodatkowo ⅓ szklanki mleka po ugotowaniu
2 jajka
⅓ szklanki cukru pudru
ok ½ kg śliwek węgierek
Instructions
Składniki kruszonki wyrobić w rękach i odstawić do lodówki.
Ryż przepłukać na sitku.
W garnku zagotować mleko i wodę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać ryż, ekstrakt i masło – gotować aż ryż zmięknie ale pozostanie al dente.
Zestawić z ognia do przestudzenia ( można odstawić w chłodne miejsce – u mnie balkon).
Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić.
Pozostałe mleko zmieszać z żółtkiem i dodać do przestudzonego ryżu, dobrze wymieszać a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Przełożyć ½ ryżu do naczynia do zapiekania (dobrze żeby było wyższe takie na suflety) wysmarowanego masłem. Ułożyć na to śliwki i przykryć pozostałą częścią ryżu.
Posypać na wierzchu kruszonką.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/pudding-ryzowy-ze-sliwkami-pod-migdalowa-kruszonka/