Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kojące danie na jesienną słotę - ryżowy pudding zapiekany ze śliwkami pod kruszonką z migdałów
Serves: 4
Ingredients
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych drobno migdałów)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypa cynamonu
  • 1 i ½ łyzki maska
  • Pudding
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo ⅓ szklanki mleka po ugotowaniu
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • ok ½ kg śliwek węgierek
Instructions
  1. Składniki kruszonki wyrobić w rękach i odstawić do lodówki.
  2. Ryż przepłukać na sitku.
  3. W garnku zagotować mleko i wodę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać ryż, ekstrakt i masło – gotować aż ryż zmięknie ale pozostanie al dente.
  4. Zestawić z ognia do przestudzenia ( można odstawić w chłodne miejsce – u mnie balkon).
  5. Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki.
  6. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić.
  7. Pozostałe mleko zmieszać z żółtkiem i dodać do przestudzonego ryżu, dobrze wymieszać a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
  8. Przełożyć ½ ryżu do naczynia do zapiekania (dobrze żeby było wyższe takie na suflety) wysmarowanego masłem. Ułożyć na to śliwki i przykryć pozostałą częścią ryżu.
  9. Posypać na wierzchu kruszonką.
  10. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/pudding-ryzowy-ze-sliwkami-pod-migdalowa-kruszonka/