Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Prep time
Cook time
Total time
Aromatyczna zupa z soczewicy i pomidorów. Wersja wegetariańska ale można ją też wzbogacić klopsikami z indyka. Harissę można zastąpić inną ostrą przyprawą (chilli, tabasco)
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
4 marchewki
po ½ łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
po ¼ łyżeczki kurkumy i cynamonu
szklanka czerwonej soczewicy
1.5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
puszka pomidorów
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
łyżeczka soku z cytryny
DO PODANIA
jogurt
natka pietruszki
W WERSJI DOROSŁEJ
sól, pieprz i harissa (około łyżeczki ale to zależy od preferencji ostrości) w wersji dorosłej
Instructions
Cebulę pokroić z grubsza, czosnek posiekać.
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć mieszając, dodać cebulę i czosnek- smażyć z przyprawami ok 5 minut często mieszając.
Dodać marchewki, wymieszać z przyprawami, podsmażyć chwilę i zalać rosołem.
Gotować 10 minut, dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut.
Dodać pomidory i przecier pomidorowy (przecier pomidorowy można zastąpić dodatkową puszką pomidorów). Gdyby była za gęsta można dodać trochę wody ale ja ją lubię taką gęstą.
Zupę zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki i odlać porcję dla dziecka. Dziecięcą wersję można zblendować lub posiekać drobniej marchewki. Można też dodać kawałek mięsa wcześniej ugotowanego. Przed podaniem wmieszać ok 1 łyżeczki jogurtu na porcję.
Porcję dorosłą doprawić solą, pieprzem i harissą. Podawać polane jogurtem i posypane świeżą natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/aromatyczna-zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-pomidorami/