Kokosowe brownie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bezglutenowe kokosowe brownie, na bazie mąki kokosowej, z dodatkiem mleka i oleju kokosowego.
Serves: 16
Ingredients
  • 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady ( 2 do środka a pół na wierzch ciasta)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej (cornstarch)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
Instructions
  1. W garnku zagrzać mleko kokosowe i rozpuścić w nim 2 czekolady a następnie zestawić z ognia i dodać olej i miód - wymieszać do rozpuszczenia.
  2. W misce wymieszać mąkę, skropię kukurydzianą, proszek, sodę i sól.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Czekoladę z mlekiem dodać do miski z mąką – szybko zmiksować całość, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
  6. Do masy stopniowo dodawać pianę z białek delikatnie mieszając.
  7. Formę do pieczenia ( ja miałam taką 20x30 cm) natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  8. N wierzchu posypać pokrojonymi kawałkami czekolady.
  9. Piec 25 minut w 180 stopniach ( góra i dół).
  10. Przed pokrojeniem ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/kokosowe-brownie/