Kokosowe brownie
- 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady ( 2 do środka a pół na wierzch ciasta)
- 250 ml mleka kokosowego
- 4 czubate łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (cornstarch)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- W garnku zagrzać mleko kokosowe i rozpuścić w nim 2 czekolady a następnie zestawić z ognia i dodać olej i miód - wymieszać do rozpuszczenia.
- W misce wymieszać mąkę, skropię kukurydzianą, proszek, sodę i sól.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Czekoladę z mlekiem dodać do miski z mąką – szybko zmiksować całość, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
- Do masy stopniowo dodawać pianę z białek delikatnie mieszając.
- Formę do pieczenia ( ja miałam taką 20x30 cm) natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- N wierzchu posypać pokrojonymi kawałkami czekolady.
- Piec 25 minut w 180 stopniach ( góra i dół).
- Przed pokrojeniem ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/kokosowe-brownie/
3.3.3077