Placuszki z marchewką a'la ciasto marchewkowe
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
- 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 70 g zmielonych orzechów ( ja dodałam włoskie, mogą być też laskowe)
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po ¼ łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- ⅔ szklanki mleka ( a dałam kokosowe)
- 3 średniej wielkości marchewki starte na małych oczkach
- olej (np kokosowy) do smażenia
- do podania kawałki masła i miód
- Mąkę, orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
- W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej i mleko.
- Zmieszać suche składniki z mokrymi a następnie wmieszać do ciasta startą marchewkę.
- Smażyć na oleju z obu stron.
- Podawać z kawałkiem masła i miodem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/placki-z-marchewka-ala-ciasto-marchewkowe/
3.3.3077