Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kluski z jarmużem, ricottą i parmezanem zapiekane w sosie pomidorowym.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • SOS
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka rosołu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • KLUSKI
  • 200 g jarmużu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g sera ricotta
  • 80 g twardego sera – (parmezan, dziugas)
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • DO POSYPANIA: duża garść parmezanu
Instructions
  1. Danie zacząć od przygotowania sosu: pomidory pozbawić szypułek, prekroić każdy na pół i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  2. Dodać całe ząbki czosnku i polać oliwą.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut. W tym czasie przygotować kluski.
  4. Jarmuż umyć i odkroić twarde łodygi.
  5. Ugotować na parze, po 4-5 minut. Jak nie macie garnka do gotowania na parze można też ugotować w wodzie.
  6. Jarmuż trochę przestudzić a następnie dokładnie odcisnąć z wody (w garści zbijając w kulki).
  7. Jarmuż posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
  8. Do jarmużu dodać sok z cytryny, ricottę i parmezan, wymieszać.
  9. Następnie dodać rozkłócone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Masa powinna być zbita.
  10. Pomidory powinny się w tym czasie upiec. Trzeba je zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko żeby oddzielić skórki i nasiona.
  11. Do gładkiego sosu pomidorowego dodać rosół, ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem.
  12. Na dno naczynia płaskiego do zapiekania wylać trochę sosu.
  13. Na talerz wysypać trochę mąki. Nabierać łyżką ( lub rękoma) masę i obtaczając w mące formować kluski ( spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego). Klusku układać w naczyniu do zapiekania jedną warstwą na dnie. Trzeba wybrać takie naczynie żeby się zmieściły.
  14. Kulki zalać resztą sosu i piec przez 25 minut w 180 stopniach.
  15. minut przed końcem pieczenia posypać połowa pozostałego parmezanu.
  16. Resztę parmezanu wykorzystać potem do posypania potrawy na talerzu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/kluski-z-jarmuzem-i-ricotta-zapiekane-w-pomidorowym-sosie/