Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną
Author: www.cookingforemily.pl
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i ¼ szklanki płatków owsianych górskich
- 4 średniej wielkości marchewki – ok 1 szklanki startej marchewki
- po ½ szklanki żurawin i rodzynek
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce zmieszać startą marchewkę, rodzynki i żurawinę z dwiema łyżkami mieszanki z pierwszej miski.
- Do kolejnej miski wbić jajka, dodać cukier i miksować ok 3 minut aż się cukier rozpuści. Wlać wolnym strumieniem olej cały czas mieszając.
- Do mokrych składników dodać suche, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać bakalie i marchewkę, wymieszać.
- Na blasze układać po 1 czubatej łyżce mieszanki, zachowując odstęp. Piec 15-20 minut w 170 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/owsiane-ciasteczka-z-marchewka-rodzynkami-i-zurawina/
3.5.3226