Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gęsta zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy w pięknym pomarańczowym kolorze. Jesienny antydepresant
Serves: 6
Ingredients
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • kwalek imbiru
  • ½ łyżeczki czerwonej pasty curry ( jak zupa będzie gotowana tylko dla dorosłych dać więcej pasty curry)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 i ½ l wywaru warzywnego
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku
  • do podania kolendra i mleczko kokosowe
Instructions
  1. Przygotować składniki: posiekać cebulę i czosnek, imbir zetrzeć na tarce. Marchewkę i ziemniaki obrac i pokroić w kawałki.
  2. W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, smażyć przez ok 5 minut.
  3. Dodać czosnek, imbir, pastę curry i słodką paprykę – całość podsmażyć przez ok 2 minuty i dodać pokrojona warzywa – zalać wywarem i gotować przez ok 15 minut.
  4. Do zupy dodać soczewicę i gotować aż zmięknie. W miarę potrzeby dodać trochę wody.
  5. Całość zmiksować i dodać mleko kokosowe- podgotować jeszcze chwilę.
  6. Doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki i solą.
  7. Podawać polane mleczkiem kokosowym, z kolendrą
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/zupa-ze-slodkich-ziemniakow-z-soczewica-i-mleczkiem-kokosowym/