Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym
Prep time
Cook time
Total time
Gęsta zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy w pięknym pomarańczowym kolorze. Jesienny antydepresant
Serves: 6
Ingredients
2 łyżki oleju
1 cebula
2 zabki czosnku
kwalek imbiru
½ łyżeczki czerwonej pasty curry ( jak zupa będzie gotowana tylko dla dorosłych dać więcej pasty curry)
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 słodkie ziemniaki
3 marchewki
1 i ½ l wywaru warzywnego
½ szklanki czerwonej soczewicy
szklanka mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
sól do smaku
do podania kolendra i mleczko kokosowe
Instructions
Przygotować składniki: posiekać cebulę i czosnek, imbir zetrzeć na tarce. Marchewkę i ziemniaki obrac i pokroić w kawałki.
W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, smażyć przez ok 5 minut.
Dodać czosnek, imbir, pastę curry i słodką paprykę – całość podsmażyć przez ok 2 minuty i dodać pokrojona warzywa – zalać wywarem i gotować przez ok 15 minut.
Do zupy dodać soczewicę i gotować aż zmięknie. W miarę potrzeby dodać trochę wody.
Całość zmiksować i dodać mleko kokosowe- podgotować jeszcze chwilę.
Doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki i solą.
Podawać polane mleczkiem kokosowym, z kolendrą
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/zupa-ze-slodkich-ziemniakow-z-soczewica-i-mleczkiem-kokosowym/