Kopytka ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kopytka z pure ze słodkich ziemniaków, kaszy jaglanej i mąki orkiszowej - do podania na słodko z masłem i cukrem albo wytrawnie z czosnkowo-szałwiowym masłem
Serves: 3
Ingredients
  • Jeden duży słodki ziemniak- lub ¾ szklanki pure z pieczonego ziemniaka
  • trochę więcej niż pół szklanki suchej kaszy jaglanej.
  • 1 jajko
  • 9 łyżek mąki orkiszowej
  • spora szczypta soli
  • do podania na słodko: masło i brązowy cukier
  • do podania na słono: masło, szałwia i czosnek
Instructions
  1. Żeby przygotować pure ze słodkich ziemniaków należy upiec słodkiego ziemniaka w całości w skórce w piekarniku – żeby się szybciej piec należy go ponakłuwać widelcem. Piec do miękkości w 180 stopniach.Potrwa to ok.30 minut. Można go upiec 1-2 dni wcześniej przy okazji jakiegoś dania w piekarniku.
  2. Przestygniętego ziemniaka obrać ze skórki i zmiksować na pure – do kopytek będzie potrzebne ok ¾ szklanki pure ziemniaczanego.
  3. Kaszę wrzucić do garnka i podprażyć na sucho przez kilka minut – aż zacznie wydawać orzechowy zapach, zalać 1 i ½ szklanki gorącej wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać tylko widelcem delikatnie sprawdzać czy kasza ma jeszcze wodę – w razie potrzeby dolać trochę wody.
  4. Jak kasza będzie miękka to przemieszać widelcem i odstawić do ostygnięcia. Kaszę można też ugotować dzień wcześniej lub użyć resztek gotowanych do innego dania. Będzie potrzebne 1 i ½ szklanki gotowanej kaszy.
  5. Pure z ziemniaków, kaszę jajko i sól umieścić w misce i zblendować.
  6. Dodać mąkę i wymieszać dobrze na gładkie ciasto – odstawić na 15 minut.
  7. Stół lub matę do wałkowania wysypać obficie mąką.
  8. Nabrać ok ⅕ ciasta ( trzeba to zrobić dużą łyżką bo ciasto będzie klejące) i wyłożyć na stolnice – uformować obtaczając w mące podłużny wałek.
  9. Ciasto nie jest zwarte tylko się lepi, ale jak dodamy więcej mąki będzie twarde więc trzeba sobie radzić obtaczając je w mące.
  10. Uformować 5 wałków i każdy z nich pokroić na ok 2 cm kawałki. Następnie na każdym kawałku odcisnąć wzorek widelcem.
  11. W garnku zagotować wodę – gotować kopytka w 2 partiach – ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  12. Podawać na słodko podsmażone na maśle i posypane brązowym cukrem.
  13. Lub podawać na słono: na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony ząbek czosnku i kilka liści szałwii – krótko podsmażyć kopytka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/kopytka-ze-slodkich-ziemniakow-i-kaszy-jaglanej/