Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
- 1 i ½ szklanki płatków jaglanych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 dojrzałe banany
- ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
- masło do wysmarowania formy
- W misce wymieszać płatki jaglane z wiórkami.
- W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać mleko kokosowo(niecałe – trzeba zostawić ok 3-4 łyżek potem do czekolady) i miód – wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem i dodać do mokrych składników – przelać je następnie do suchych i wymieszać wszystko.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem i wylać mieszanke.
- Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Czekoladę z mlekiem umieścić z metalowej misce i rozpuścić w kąpieli, mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
- Czekoladą polać zapiekankę przed podaniem.
- Najlepsze ze szklanką ulubionego mleka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/kokosowo-bananowa-zapiekanka-jaglana-na-sniadanie/
3.5.3208