Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jabłkowe trufle z migdałami, daktylami i płatkami owsianymi. Zdowa, słodka przekąska.
Ingredients
  • 1 szklanka suszonych jabłek
  • ½ szklanku miękkich daktyli
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonanie 2-3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki zmielonych migdałów do obtaczania kulek
Instructions
  1. Jablka zalać gorącą wodą i zaraz odlać i odcisnąć.
  2. Jeżeli daktyle są niezbyt miękkie to trzeba je zalać na 10 minut wrzątkiem i odsączyć.
  3. W melakserze umieścić płatki i dobrze zmielić.
  4. Dodać daktyle, migdały, jabłka, miód, cynamon i sól i dobrze wszystko zmielić. Jak masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Ja mam mały melakser więc robiłam to w dwóch partiach.
  5. Z masy formować kulki i obtaczać w mielonych migdałach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/12/cynamonowe-trufle-jablkowe-z-migdalami/