szybki dżem z mrożonych truskawek z nasionami chia- na kanapkę, do owsianki porannej, do deserów, jogurtu czy ciasta
Ingredients
450 g truskawek mrożonych
4 łyżki syropu z agawy (można zastąpić cukrem brązowym)
2 łyżki nasion chia
Instructions
Truskawki jak jest możliwość to rozmrozić ( np zostawiając poza zamrażarką na noc).
Jak nie ma czasu na rozmrażanie to trudno - umieścić mrożone w garnku i delikatni podgrzewać aż się rozmrożą i puszczą sok, podgotować je ok 5 minut. Rozmrożone też umieścić w garnku i pdgotować 5 minut.
Truskawki zmiksować i gotować kolejne 15-20 minut aż się zredukują trochę.
Dodać sok z agawy i nasiona chia, wymieszać i zstawić z ognia.
Przełożyć do słoika, zostawić do przestygnięcia.
Przechowywać w lodówce do ok 1 tygodnia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/ekspresowy-dzem-truskawek-mrozonych-chia/