Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto
Prep time
Cook time
Total time
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi w miodzie warzywami z dodatkiem pesto i prażonych pestek słonecznika i sezamu.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
5 łyżek nasion słonecznika i 2 łyżeczki nasion sezamu
1 duża cebula
1.5 kg warzyw korzeniowych – ja miałam marchew, pietruszkę i selera ale może też być słodki ziemniak, burak czy pasternak
MARYNATA DO WARZYW
¼ szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
¼ łyżeczki soli
trochę pieprzu
PESTO
¼ szklanki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
pół doniczki bazylii
pół pęczka natki pietruszki
¼ łyżeczki soli
2 łyżki podprażonych nasion (z tych powyżej)
Instructions
Kaszę jaglaną uprażyć w garnku – kilka minut, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aż zacznie wydawać orzechowy zapach.
Zalać kaszę wodą, przepłukać i wylać wodę.
Do kaszy dodać 1 i ½ szklanki wody, trochę soli, przykryć przykrywką i postawić na wolnym ogniu. Gotować bez odkrywania przez ok 15 minut. Kaszę odkryć i spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.
W czasie jak kasza będzie się gotować obrać warzywa i pokroić w kawałki ( paski ok 1 m grube i 3 cm długie).
Cebulę przekroić na grubsze kawałki.
Składniki marynaty dobrze wymieszać i obtoczyć w nich warzywa.
Na blachę do pieczenie wyłożyć papier, na niego warzywa. Piec ok 30 minut w 180 stopniach mieszając co jakiś czas.
Pestki sezamu i słonecznika podprażyć.
Składniki pesto umieścić w mikserze/blenderze. Z podprażonych nasion dodać 2 łyżki a resztę zostawić do posypania sałatki. Wszystko zblendować na gładki sos.
Kaszę, warzywa, pesto i pestki wymieszać (ja na zdjęciu ułożyłam składniki na sobie, żeby je było lepiej widać ale sałatka jest smaczniejsza, choć mniej estetyczna, po wymieszaniu).
W razie konieczności doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Można podawać od razu jeszcze ciepłe lub przechować w lodówce na później.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/salatka-z-kasza-jaglana-pieczonymi-w-miodzie-warzywami-i-pesto/