Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi w miodzie warzywami z dodatkiem pesto i prażonych pestek słonecznika i sezamu.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek nasion słonecznika i 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 duża cebula
  • 1.5 kg warzyw korzeniowych – ja miałam marchew, pietruszkę i selera ale może też być słodki ziemniak, burak czy pasternak
  • MARYNATA DO WARZYW
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • PESTO
  • ¼ szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół doniczki bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki podprażonych nasion (z tych powyżej)
Instructions
  1. Kaszę jaglaną uprażyć w garnku – kilka minut, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aż zacznie wydawać orzechowy zapach.
  2. Zalać kaszę wodą, przepłukać i wylać wodę.
  3. Do kaszy dodać 1 i ½ szklanki wody, trochę soli, przykryć przykrywką i postawić na wolnym ogniu. Gotować bez odkrywania przez ok 15 minut. Kaszę odkryć i spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.
  4. W czasie jak kasza będzie się gotować obrać warzywa i pokroić w kawałki ( paski ok 1 m grube i 3 cm długie).
  5. Cebulę przekroić na grubsze kawałki.
  6. Składniki marynaty dobrze wymieszać i obtoczyć w nich warzywa.
  7. Na blachę do pieczenie wyłożyć papier, na niego warzywa. Piec ok 30 minut w 180 stopniach mieszając co jakiś czas.
  8. Pestki sezamu i słonecznika podprażyć.
  9. Składniki pesto umieścić w mikserze/blenderze. Z podprażonych nasion dodać 2 łyżki a resztę zostawić do posypania sałatki. Wszystko zblendować na gładki sos.
  10. Kaszę, warzywa, pesto i pestki wymieszać (ja na zdjęciu ułożyłam składniki na sobie, żeby je było lepiej widać ale sałatka jest smaczniejsza, choć mniej estetyczna, po wymieszaniu).
  11. W razie konieczności doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
  12. Można podawać od razu jeszcze ciepłe lub przechować w lodówce na później.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/salatka-z-kasza-jaglana-pieczonymi-w-miodzie-warzywami-i-pesto/