Z cyklu "nie dla dzieci": grzane wino
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 40 goździków
- kawałek imbiru ( ok 2 cm)
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- laska cynamonu
- 2 butelki wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
- opcjonalnie: chlust mocniejszego alkoholu jak sherry lub rum
- kilka łyżek cukru ( w zależności od rodzaju wina)
- pomarańcza do przybrania
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- W każdą cytrynę i pomarańczę powkładać goźdzki ( po 8 na owoc).
- Włożyć owoc do piekarnika i piec ok 15 minut.
- Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć goździki.
- Do garnka wlać wino, włożyć 5 goździków, gałkę, starty imbir i cynamon.
- Doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i owoce, chwilę podgotować, mieszać aż cukier się rozpuści. Cukru dodać w zależności od upodobania.
- Łyżką porozgniatać cytryny i pomarańcze, żeby uwolnić soki.
- Sitko wyłożyć gazą.
- Przelać przez nie wino, wygniatając dobrze sok z owoców.
- Podawać z kawałkami świeżej pomarańczy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/z-cyklu-nie-dla-dzieci-grzane-wino/
3.5.3208