Z cyklu "nie dla dzieci": grzane wino
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Grzane wino z pomarańczami i cytrynami karmelizowanymi w piekarniku.
Ingredients
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 40 goździków
  • kawałek imbiru ( ok 2 cm)
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu
  • 2 butelki wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
  • opcjonalnie: chlust mocniejszego alkoholu jak sherry lub rum
  • kilka łyżek cukru ( w zależności od rodzaju wina)
  • pomarańcza do przybrania
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. W każdą cytrynę i pomarańczę powkładać goźdzki ( po 8 na owoc).
  3. Włożyć owoc do piekarnika i piec ok 15 minut.
  4. Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć goździki.
  5. Do garnka wlać wino, włożyć 5 goździków, gałkę, starty imbir i cynamon.
  6. Doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i owoce, chwilę podgotować, mieszać aż cukier się rozpuści. Cukru dodać w zależności od upodobania.
  7. Łyżką porozgniatać cytryny i pomarańcze, żeby uwolnić soki.
  8. Sitko wyłożyć gazą.
  9. Przelać przez nie wino, wygniatając dobrze sok z owoców.
  10. Podawać z kawałkami świeżej pomarańczy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/z-cyklu-nie-dla-dzieci-grzane-wino/