Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą
Prep time
Cook time
Total time
Przepyszne i zdrowe brownie bez pieczenia, na bazie orzechów i daktyli z pomarańcza i kardamonem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 16
Ingredients
2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka migdałów nerkowców i orzechów włoskich)
2 szklanki daktyli
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
skórka i sok z połowy pomarańczy
5 łyżek kakao
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
POLEWA:
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki kakao
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
2 łyżki soku z pomarańczy
Instructions
Orzechy rozdrobnić w robocie kuchennym – przełożyć do miski.
Do robota przełożyć daktyle ( jak macie takie twarde to trzeba je wcześniej zalać wrzątkiem i odczekać ok 10 minut, po czym odsączyć z wody), skórkę i sok z pomarańczy, kakao, cynamon, masło orzechowe i olej kokosowy – zmiksować na gładka masę.
Jak macie mocny i pojemny robot to można do masy dodać orzechy i wszystko pulsacyjnie zmieszać aż połączy się w kulkę masy.
Ja mam za mały kielich więc mieszankę daktylową przełożyłam do orzechów i wyrobiłam ręką na gładką masę.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x30 cm).
Składniki polewy umieścić w małym garnku, podgrzać i wymieszać na gładką masę ( podgrzać tylko tyle żeby się olej rozpuścił, nie gotować bo może się zważyć)
Polewę wyłożyć na wierzch, rozprowadzić i wstawić na minimum godzinę do lodówki przed pokrojeniem.
Przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/orzechowo-daktylowe-brownie-bez-pieczenia-z-kardamonem-i-pomarancza/