Zapiekanka mięsno-warzywna pod pure marchewkowcym i ziemniaczanym.
Serves: 6
Ingredients
WIERZCH:
6 ziemniaków
4 marchewek
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
ŚRODEK
1 cebula
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 cukinia
1kg mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
⅓ łyżeczki pieprzu
2 puszki krojonych pomidorów
Instructions
Marchewki i ziemniaki obrać. Ziemniaki przekroić na połówki, marchewki w większe kawałki. Ugotować – ja gotowałam w garnku na parze- na dole w wodzie ziemniaki a na górze w wkładce marchewkę ok 20 minut.
W tym czasie jak warzywa się będą gotowały przygotować środek.
Marchewkę i cukinię pokroić w drobną kosteczkę (cukinii nie obierać).
Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i marchewkę, podsmażyć ok 5-7 minut.
Dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut i dodać mięso.
Smażyć razem, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, żeby nie było zbite.
W razie potrzeby jak będzie za dużo wody na patelni to odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Smażyć ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano i dobrze wymieszać.
Dodać pomidory i dobrze wszystko wymieszać chwilę podsmażając.
Przełożyć do formy do zapiekania.
Ugotowane, gorące ziemniaki przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę masła i poczekać aż się rozpuści, dodać 2 łyżki mleka i zmiksować z odrobiną soli i pieprzu.
To samo zrobić z marchewką, zamiast mleka dodać koperek i zmiksować.
Pure z marchewki i ziemniaków ułożyć naprzemiennie na zapiekance i wyrównać widelcem.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/dwukolorowa-zapiekanka-pasterska/